Oficialii americani au fost împiedicaţi în timpul evacuărilor în masă din Afganistan în vara anului 2021 de lipsa de claritate în luarea deciziilor, de lipsa unui management centralizat a crizei şi de un mesaj public confuz, a concluzionat un raport intern, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest raport al Departamentului de Stat, finalizat în urmă cu mai bine de un an, dar publicat abia vineri, face apel la reforme, inclusiv numirea unui singur punct de responsabilitate pentru viitoarele crize şi separarea planificării situaţiilor de urgenţă de considerentele politice.

6.000 de cetăţeni americani au fost evacuaţi

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Secretarul de stat Antony Blinken a ordonat acest audit după scenele de haos de pe aeroportul internaţional din Kabul în august 2021, când armata americană a organizat o operaţiune de evacuare în masă după revenirea talibanilor la putere.

Raportul laudă succesul acestui vast transport aerian, cu 125.000 de persoane evacuate, dintre care 6.000 de cetăţeni americani. Dar notează, de asemenea, că operaţiunea s-a confruntat cu "provocări majore" legate de faptul că înalţii responsabili din administraţia preşedintelui Joe Biden "nu au luat decizii clare" în prealabil cu privire la evacuarea afganilor aflaţi în pericol. "Schimbările constante ale directivelor şi mesajul public transmis de la Washington (...) au contribuit la confuzie", a adăugat el.

Cu toate acestea, Joe Biden a moştenit întârzieri în privinţa cererilor de viză de la administraţia predecesorului său, Donald Trump, care ajunsese de asemenea la un acord cu talibanii privind retragerea SUA, notează raportul.

Serviciile americane estimau că guvernul afgan pro-occidental va păstra controlul asupra Kabulului "timp de săptămâni, dacă nu luni".

„Teama de a trimite un semnal greşit, mai ales unul care ar putea sugera că Statele Unite nu mai au încredere în guvernul afgan şi astfel să grăbească căderea acestuia, a împiedicat într-o oarecare măsură pregătirea şi planificarea crizei", explică raportul.

Programele de evacuare ar putea fi stabilite în mod obişnuit, sugerează raportul, ceea ce ar reduce impactul oricăror scurgeri de informaţii.

Recent, presa a relatat despre astfel de pregătiri din partea SUA în cazul unei potenţiale crize în Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.