Un program de ajutare a Ucrainei să ”avanseze pe calea europeană”, ”Ukraine2EU”, în valoare de 16,7 milioane de euro, finanţat de către Danemarca, Lituania şi Suedia a fost lansat la Kiev la începutul săptămânii în vederea unei aderări la Uniunea Europeană (UE), a anunţat Delegaţia UE în Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul a fost lansat marţi, la Kiev, în cadrul unei conferinţe, ”Aderarea Ucrainei la UE: nu dacă, ci când”.

Kievul a cerut aderarea la UE la cinci zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat ”operaţiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În iunie 2022, Comisia Europeană (CE) răspundea favorabil, iar statele membre UE acordau ulterior statutul de stat candidat atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova.

Negocieri de aderare la UE au început în iunie 2024.

Programul ”Ukraine2EU” urmeazăsă se desfăşoare până în 2027, iar principalul său obiectiv este susţinerea instituţiilor ucrainene şi societăţii civile să realizeze reforme înăuntrul lor în vederea ”avansării pe calea europeană”, a anunţat ministrul danez al Afacerilor Europene Marie Bjerre.

”Ea a parcurs deja un drum lung”, a declarat ea entuziasmată.

Principalele reforme pe care Ucraina urmează să le realizeze sunt de ordin legislativ, în vederea ”armonizării legislaţiei ucrainene cu cea a UE” vizând în principal problema corupţiei.

Acest program vizează să accelereze procesul de aderare la UE a Ucrainei, în pofida refuzului Ungariei lui Viktor Orban.

Comisarul ungar însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi estima că Ucraina va fi în măsură să adere la Piaţa Comună până în 2029, dacă Kievul întreprinde reformele necesare.

Acest termen relevă complexitatea procesului, în pofifda unei aderări solicitate în mod urgent de către Guvernul lui Volodimir Zelenski.

”Sarcina noastră este să confirmăm, să trecem prin integrare cât mai rapid şi eficient posibil”, a declarat la Delegaţia UE premierul Denîs Şmîhal.

”Aderarea Ucrainei la UE este crucială securităţii şi stabilităţii Europei”, declară Kyiv Independent ministrul lituanian de Externe Kestutis Budris.

În contextul în care aderarea Statele Unite blochează o aderare a Ucrainei la NATO, o aderare la UE i-ar oferi garanţii de securitate în cadrul unui sistem european al apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.