NATO a invitat statele membre să-şi crească nivelul contribuţiei financiare în vederea creşterii salariului personalului, o cerere percepută de către unele state membre drept nepotrivită, în contextul pandemiei covid-19, declară surse diplomatice europene pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Propunerea vizează o creştere a salariilor cu aproximativ 2,2% - cea mai importantă din ultimii patru ani -, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică încearcă să-şi stabilească bugetul aferent lui 2021, iar ţările europene se confruntă cu cea mai mare contracţie economică de la al Doilea Război Moindial.

Această măsură relansează tensiunile în cadrul organizaţiei înfiinţate de către 30 de state semnatare ale Tratatului Atlanticului de Nord cu scopul de a-şi asigura apărarea comună.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri NATO, apreciind că partenerii săi europeni consideră că li se cuvine apărarea asigurată de către America.

Emmanuel Macron aprecia, la rândul său, anul trecut, că NATO se află în ”moarte cerebrală”.

”Există o criză economică provocată de pandemia (covid-19), iar ei cer bani pentru o instituţie în care salariile cele mai mici sunt de 4.000 de euro. Asta e o glumă!”, şi-a exprimat indignarea un diplomat european, la curent cu dosarul.

”Să ceri statelor membre să-şi crească contribuţiile pentru a plăti, în timpul (pandemiei) covid-19, este iresponsabil”, denunţă el.

O creştere a salariilor ar avea consecinţe mai importante pentru Europa, Canada şi Turcia, care au acceptat deja, în cadrul unor negocieri ale bugetului, în 2019, să-şi mărească nivelul contribuţiei la bugetul anual în sumă de 2,5 miliatde de dolari al organizaţiei, într-un gest de calmare a tensiunilor cu Washingtonul.

Aproximativ 1.000 de civili - care provin toţi din statele membre NATO - lucrează în cadrul organizaţiei internaţionale.

Ei consiliază, oferă orientări şi un ajutor administrativ delegaţiilor statelor membre la sediul Alianţei.

”Salariile NATO sunt supuse unei ajustări anuale, pe baza unei metodologii convenite de către toate ţările. Ajustările (...) se fac în coordonare cu alte organizaţii internaţionae, precum OCDE, Consiliul Europei (CoE) şi Agenţia Spaţială Euroepană (ESA)”, a declarat un reprezentant al NATO, fără să facă alte comentarii.

Potrivit site-ului NATO, salariul este ajustat o dată pe an, la 1 ianuarie, la momentul revizuirii anuale  a fişelor de plată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.