Un prim cadru al producătorului de ciment Lafarge, suspectat că a finanţat în mod indirect organizaţii jihadiste, inclusiv Statul Islamic (SI), cu scopul de a rămâne în Siria în pofida războiului, a fost inculpat vineri, a declarat avocatul său pentru AFP.
După 48 de ore de reţinere, Bruno Pescheux, directorul fabricii de ciment în Siria din 2008 în 2014, Frédéric Jolibois, care a preluat conducerea începând din vara lui 2014, şi Jean-Claude Veillard, directorul însărcinat cu securitatea Lafarge au fost conduşi vineri la un tribunal la Paris.
Parchetul a cerut plasarea în detenţie provizorie a lui Pescheux şi plasarea sub control judiciar a lui Jolibois şi a lui Veillard, potrivit unei surse judiciare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Judecătorii de instrucţie au pronunţat o primă inculpare - a lui Jolibois - cu privire la o ”finanţare a unei întreprinderi teroriste”, ”încălcarea regulilor europene” cu privire la embargoul impus petrolului sirian şi ”punerea în pericol a vieţii altuia”, a declarat pentru AFP avocatul său Jean Reinhart.
Celelalte dpuă cadre ale grupului se aflau în continuare în biroul magistraţilor.
În acest dosar, grupul este suspectat că a pactizat cu grupări jihadiste, inclusiv organizaţia lui Abu Bakr al-Baghdadi - care se află în spatele atentatelor celor mai sângeroase comise în Franţa în ultimii ani - pentru ca fabrica sa de la Jalabiya, în nordul Siriei, să continue să funcţioneze în 2013 şi 2014
Justiţia suspectează Lafarge, care a fuzionat în 2015 cu grupul elveţian Holcim, că a transferat bani grupării SI în schimbul obţinerii unor permise de trecere a angajaţilor.
I se reproşează, de asemenea faptul că, sub false contracte de consultanţă, s-a aprovizionat cu petrol de la organizaţia jihadistă, care a preluat controlul asupra majorităţii rezervelor strategice din ţară începând din iunie 2013.
Audiat prima oară la începutul lui 2017 de Serviciul Naţional de Vamă Judiciară (SNDJ), însărcinat cu investigaţia, Frédéric Jolibois a recunoscut că a achiziţionat petrol de la ”organizaţii nonguvernamentale” kurde sau islamiste, încălcând embargoul impus de Uniunea Europeană (UE) în 2011.
Surse la curent cu dosarul au declarat pentru Reuters că un nou val de interogatorii ale unor conducători sau foşti conducători ai grupului, între care fostul preşedinte-director general Bruno Lafont, este aşteptată săptămâna viitoare.
Le Parisien scrie că acesta din urmă este convocat miercuri.
Parchetul Parisului a deschis în iunie o procedură judiciară împotriva Lafarge cu privire la finanţarea unei întreprinderi teroriste şi punerea în pericol a vieţii celorlalţi.
Ancheta vizează condiţiile în care grupul, absorbit în 2015 de elveţianul Holcim, şi-a menţinut în 2013-2014 activităţile în Siria într-o zonă de conflict, aflată sub controlul total al organizaţiei Statul Islamic.
O anchetă internă a confirmat că bani au fost plătiţi unor grupări armate.
LafargeHolcim a condamnat în septembrie ”cu cea mai mare fermitate erorile inacceptabile comise în Siria”.
Jean-Claude Veillard - un fost militar din cadrul Forţelor speciale - ”era împotriva oricărui acord cu grupări armate, dar nu avea putere de decizie”, a declarat pentru Reuters avocatul său Sébastien Schapira.
Organizaţii nonguvernamentale, părţi civile în acest dosar, cer de asemenea să se facă lumină asupra a ceea ce ştia Guvernul francez la vremea respectivă despre activităţile Lafarge în Siria.
Fabrica de ciment de la Jalabiya a fost pusă în serviciu în mai 2010, chiar înainte ca situaţia din Siria să se deterioreze şi să pună instalaţia şi personalul ei într-o situaţie dificilă în domeniul securităţii.
Instalaţia a fost evacuată în septembrie 2014.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...