Un olandez - care-şi plânge cei doi copii şi socrii ucişi în estul Ucrainei în urmă cu trei ani - cere să fie pedepsiţi cei care au doborât avionul de linie aparţinând companiei Malaysia Airlines la bordul căruia se aflau rudele sale, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o ceremonie emoţionantă, care marchează cei trei ani de la doborârea zborului Mh17, Evert van Zijtveld a îndemnat familiile celor 298 de victime ”să nu renunţe şi să nu tacă până când cei vinovaţi nu sunt aduşi în faţa justiţiei”.

Adresându-se rudelor şi prietenilor celor 298 de victime, Van Zijtveld a declarat că pierderea fiicei sale Frederique, la vârsta de 19 ani, şi a fiului său Robert-Jan, la vârsta de 18 ani, ”ne-a lăsat o gaură în inimi”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El şi alte familii au vorbit la un nou memorial, în apropiere de aeroportul Schiphol de la Amsterdam, de unde a plecat Boeingul 777.

”Cei pe care-i iubim au plecat împreună într-o călătorie pe 17 iulie 2014, iar această pădure dedicată memoriei lor îi uneşte în mod simbolic din nou”, a spus Van Zijtveld.

O anchetă penală internaţională a conchis că o rachetă de tip Buk a fost trasă asupra avionului dintr-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi, de pe un lansator mobil adus din Rusia. Moscova respinge orice implicare în doborârea MH17.

”PĂDUREA AMINTIRII”

La trei ani de la prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina, aproape 2.000 de rude le aduc un omagiu celor 298 de victime luni, în Olanda, la inaugurarea unei ”păduri a amintirii” - monumentul oficial dedicat memoriei lor.

În formă de ”panglică verde”, 298 de arbori au fost plantaţi, în semn de omagiu pentru fiecare dintre victime - 196 de olandezi -, moarte după ce Boeingul 777 Malaysia Airlines a fost doborât cu o rachetă în estul Ucrainei devastat de război.

Monumentul a fost inaugurat la ora locală 14.00 (15.00, ora României) de regele Willem-Alexander şi regina Maxima ai Olandei, în Parcul Vijfhuizen, în apropiere de Aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde a decolat pe 17 iulie 2014 cu destinaţia Kuala Lumpur.

Numele pasagerilor şi membrilor echipajului au fost citite de familiile lor, după care regele şi regina, însoţiţi de 17 copii de la Vijfhuizen, au depus primele flori la memorial, urmaţi de apropiaţi veniţi din Olanda, dar şi din Australia, Malaysia, Regatul Unit, Germania sau Indonezia pentru a comemora victimele de 17 naţionalităţi.

Aceşti ”298 de arbori păstează vie amintirea victimelor”, a declarat fundaţia familiilor victimelor într-un comunicat. Această ”panglică verde (...) uneşte şi serveşte ca oază de reflecţie, alinare şi speranţă”.

Finanţat prin donaţii, proiectul conceput de artistul Ronald A. Westerhuis şi arhitectul peisagist Robbert de Koning a fost selectat în noiembrie 2015 de 60% dintre rude dintre trei propuneri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.