Oceanografi au făcut recent o descoperire spectaculoasă în largul coastelor chiliene - un munte submarin de 3.109 metri, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest munte, situat la Oceanul Pacific, face parte dintr-un lanţ submarin - Dorsala Nazca.

El a fost descoperit de o echipă de la Schmidt Ocean Institute, în cursul unei expediţii de 28 de zile, în această vară, la bordul navei de cercetare Falkor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

SPECII RARE

Cu ajutorul unui sistem sonar, cercetătorii au cartografiat acest munte.

”Undele sonore coboară în adânc şi se întorc la suprafaţă, iar noi măsurăm timpul de care au nevoie pentru a reveni. Acest lucru ne dă o ideea foarte bună (despre fundul marin)”, declară directoarea executivă a Institutului, Jyotika Virmani.

Însă acest munte nu este doar un vârf impresionant.

Explorarea a relevat o biodiversitate fascinantă în zonă, mai ales un calamar Promachoteuthis - filmat pentru prima oară - şi o caracatiţă albă supranumită ”Casper ” din cauza înfăţişării sale fantomatice.

Cercetătorii au observat de asemenea sifonofore Bathyphysa, supranumite ”flying spaghetti monster”.

TREI EXPEDIŢII

Aceste descoperiri au fost făcute într-o serie de trei expediţii realizate în 2024.

Ele au permis cartografierea a 25 de munţi submarini şi descoperirea a peste 170 de specii noi.

Aceste activităţi fac parte din Ocean Census, un proiect care vizează să identifice 100.000 de specii marine în următorii zece ani.

Cercetătorii speră ca descoperirile lor să favorizeze crearea primei zone marine protejate în ape internaţionale, susţinită de un tratat adoptat de ONU în 2023.

Până în prezent, doar 26% dintre fundurile marine au fost cartografiate în mod detaliat, în pofifda faptului că ele acoperă 71% din suprafaţa Terrei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.