Un militar nord-coreean a trecut în Coreea de Sud traversând Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula, a anunţat joi armata sud-coreeană, o dezertare rară printr-unul dintre cele mai fortificate sectoare din lume, relatează AFP.
Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Sud de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), potrivit datelor oficiale ale Seulului. Însă dezertările prin DMZ sunt extrem de rare, imensa majoritate traversând frontiera cu China, mult mai ”poroasă”, înainte să se ducă în Coreea de Sud printr-o ţară terţă.
Bărbatul a cărui dezertare a fost anunţată joi de către Statul Major sud-coreean a fost reperat miercuri seara în timp ce înainta către Sud, după ce a trecut linia de demarcaţie militară, în partea centrală a DMZ.
El a fost arestat ”conform procedurilor” şi era interogat, a precizat Statul Major.
În afară de faptul că este vorba despre un militar, nicio precizare nu a fost făcută imediat despre identitatea sau motivaţiile sale.
”Nicio mişcare de trupe nord-coreene nu a fost observată de cealaltă parte a frontierei”, precizează Statul Major.
În noiembrie 2017, un militar din Nord a reuşit să treacă - sub o ”ploaie” de gloanţe - linia de demarcaţie în satul Panmunjom, unde armatele celor două Corei stau faţă în faţă, la doar câţiva metri distanţă. Imaginile acestei fugi spectaculoase au făcut înconjurul lumii.
Dezertarea anunţată joi este doar a treia prin DMZ de atunci.
Ultima frontieră a Războiului Rece, DMZ este, în pofida numelui său, una dintre zonele cele mai militarizate din lume, despărţind Coreea de Nord, un regim izolat şi dotat cu bomba atomică, de Sudul democratic şi mult mai avansat pe plan economic şi tehnologic.
În 2012, un militar nord-coreean a reuşit, fără să fie detectat, să traverseze DMZ, fără să fie reperat, în pofida unor fire cu curent electric şi unor camere de luat imagini. Seulul a demis trei ofiţeri din funcţii din cauza acestei breşe în supraveghere.
Supusă unor dure sancţiuni internaţionale din cauza testelor sale nucleare şi de rachete balistice, Coreea de Nord îi cataloghează de obicei drept ”mizerii umane” pe transfugi, care constituie pentru Sud o importantă sursă de informaţii despre feleul în care Phenianul îşi tratează supuşii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.