Un militar francez, caporalul Maxime Blasco, a fost ucis în luptă în Mali, a anunţat Palatul Élysée, care evocă o ”emoţie deosebit de puternică” a preşedintelui francez Emmanuel Macron, într-un context foarte tensionat între Paris şi Bamako, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Caporalul Maxime Blasco, din cadrul celui de-al 7-lea Batalion de Vânători de Munte din Varces, în Isère, a fost medaliat în iunie cu Medalia Militară ”pentru valoare excepţională a serviciilor sale”, a precizat într-un comunicat, vineri seara, preşedinţia franceză.

Moartea caporalului creşte la 52 bilanţul militarilor francezi ucişi în luptă în Sahel, din 2013, în cadrul operaţiunilor antijihadiste Serval, iar apoi Barkhane.

Statul Major al armatei franceze a anunţat că militarul a fost ucis ”în cursul unei operaţiuni de recunoaştere şi hărţuire a Forţei Barkhane în Gourma”, în regiunea Gossi, în apropiere de frontiera dintre Mali şi Burkina Faso.

”Elemente ale unei grupări înarmate teroriste au fost detectate de o dronă de tip Reaper (vineri) dimineaţa, în Pădurea N'Daki. O patrulă de două elicoptere de atac a fost angajată rapid, pentru a-i neutraliza”, precizează Statul Major.

Un grup de comando din cadrul Barkhane a fost trimis, apoi, la sol, în recunoaşterea zonei de angajament.

”Grupul de comando a fost atacat de la mică distanţă de către alte elemente ale grupării armate teroriste. În cursul acestei acţiuni, caporalul-şef Maxime Blasco a fost atins de către un lunetist, care a fost neutralizat de membrii comandoului. Rănit foarte grav, caporalul-şef Maxime Blasco a sucombat rapid rănilor”, anunţă într-un comunicat armata franceză.

Această moarte intervine în contextul în care Parisul a revenidcat ”neutralizarea”, în august, în Mali, a liderului grupării Statul Islamic în Sahara Mare, Adnan Abou Walid al-Sahraoui, o operaţiune prezentată drept un ”succes major al Franţei”, în contextul unei reorganizări a trupelor franceze în Sahel, în vederea unei concentrări asupra luptei împotriva terorismului.

Însă ea intervine totodată într-un context tensionat între Paris şi junta aflată la putere la Bamako, care internţionează să încheie un contract cu sulfuroasa societate paramiliatră rusă Wagner, considerată apropiată puterii ruse.

O desfăşurare a acestor mercenari ar fi ”incompatibilă” cu o menţinerea în Mali a trupelor franceze - care luptă de opt ani de zile împotriva jihadiştilor în Sahel -, a avertizat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

La 2 ianuarie, doi militari - inclusiv o femeie -, amândoi din cadrul celui de-al 2-lea Regiment de Husari din Haguenau, în Bas-Rhin, au fost ucişi în vehiculul lor blinda uşor (VBL) de un ”dispozitiv exploziv improvizat”.

Cu doar trei zile mai înainte, trei militari din Regimentul I de Vânători din Thierville-sur-Meuse, în Meuse, au fost ucişi tot de o bombă artizanală.

Aceste două atacuri sângeroase au fost revendicate de către Grupul de Susţinere a Islamului şi Musulmanilor (GSIM), afiliat Al-Qaida.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.