Un milion şi jumătate de turci i-au spus ”Ajunge”, pe reţele de socializare, preşedintelui lor Recep Tayyip Erdogan, care a promis să demisioneze dacă populaţia o doreşte, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dacă într-o zi ţara spune «ajunge», trebuie să ne retragem”, a declarat marţi şeful statului într-un discurs în Parlament.

La puţin timp după acest discurs, hashtagul  #Tamam (ajunge, în turcă) a devenit viral pe Twitter, în Turcia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vrem democraţie şi îi spunem #Tamam lui Erdogan. Vă rog, plecaţi, aţi făcut lucruri rele ţării dumneavoastră şi poporului dumneavoastră. Ajunge!”, declara un utilizator al reţelei de socializare.

Trei riivali ai lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale au luat şi ei parte la această iniţiativă.

”Timpul s-a scurs. Ajunge!”, a declarat pe Twitter candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP), principalul partid de opoziţie, Muharrem Ince.

Alegeri prezidenţiale prezidenţiale anticipate şi totodată legislative vor avea loc pe 24 iunie în Turcia, iar preşedintele în exerciţiu Erdogan este mare favorit.

Învingătorul în alegerile prezidenţiale va dispune de o putere executivă lărgită, odată cu trecerea de la un regim parlamentar la unul prezidenţial, potrivit unei reforme constituţionale aprobate cu un scor strâns anul trecut prin referendum.

Erdogan, liderul cel mai popular şi care provoacă totodată cele mai mari disensiuni din istoria ţării, conduce Turcia de 15 ani.

Un milion şi jumătate de mesaje erau înregistrate pe reţele de socializare miercuri, la o zi după discurs, potrivit Le Monde.

Guvernul a apreciat că acest val de mesaje a fost lansat de roboţi informatici programaţi de Partidul turc al Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara o organizaţie teroristă, şi de către Fethullah Gülen, un predicator în exil acuzat de autorităţi că se află la originea puciului eşuat din iulie 2016.

”Cea mai mare parte (a mesajelor) este trimisă din ţări în care FETO (mişcarea lui Gülen) şi PKK sunt active. Cea mai mare parte sunt conturi robotizate (...). Cum rănâne cu mesajele din interiorul (ţării)?”, a declarat un purtător de cuvânt al formaţiunii aflate la putere, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator).

”Eroi ai tastaturii care nu ştiu ce înseamnă urnele, ne revedem în seara de 24 iunie”, a adăugat Mahir Unal.

Persoane au ieşit de asemenea în stradă, la Istanbul, să manifesteze.

Zece manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie, care i-a eliberat rapid, potrivit presei locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.