Peste 2.500 de pompieri luptau împotriva unui incendiu ”exploziv” care continuă să se extindă într-un ritm ”foarte rapid” pe dealuri împădurite, în centrul Californiei, în apropiere de celebrul Parc Yosemite, relatează AFP.
Incendiul - denumit ”Oak Fire” - a izbucnit vineri, în apropie de orăşelul Midpines şi a devastat aproximativ 6.800 de hectare de vegetaţie, potrivit unui ultim bilanţ.
El a devenit cel mai mare incendiu de pădure californian din acest sezon şi ”avansează foarte rapid, iar fereastra de reacţie în vederea evacuării oamenilor este limitată”, avertizează la CNN un reprezentant al pompierilor californiei, Jon Heggie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Surreal apocalyptic scene from the #OakFire pic.twitter.com/ylTyJgoLhb
— Technically J (@Technically_J) July 24, 2022
Potrivit acestui expert, viteza cu care înaintează şi comportamentul acestui incendiu sunt ”cu adevărat fără precedent”.
”Flăcările ating până la 30 de metri înălţime”, dă asigurări ziarului Santa Cruz Sentinel un evacuat, David Lee, în vârstă de 55 de ani.
El se află printre primele persoane evacuate vineri şi crede că locuinţa i-a fost mistuită de foc.
”Înainta drept spre noi. Acest incendiu este de departe cel mai rapid pe care l-m văzut vreodată”, declară David Lee.
”Oak Fire” era controlat luni în proporţie de 10%, după ce a distrus zece clădiri, însă salvatori se tem că acest bilanţ poate creşte rapid.
Incendiul ameninţă în continuare câteva mii de locuinţe, în mici localităţi rurale în comitatul Mariposa, pe versantul Sierra Nevada, unde mii de oameni sunt vizaţi în continuare de ordine de evacuare.
Incendiul - catalogat drept un ”megaincendiu” de către Jon Heggie - este alimentat de arbori şi boscheţi uscaţi în această regiune, afectată, la fel ca cea mai mare parte a Californei, de o secetă cronică.
”Acesta este un rezultat direct al modificărilor climatice”, subliniază comandantul pompierilor.
”Nu ai cum să ai zece ani de secetă în California ş să te aştepţi ca lucrurile să nu se schimbe”, declară el.
Parcul Yosemite - unul dintre cele mai cunoscute în lume - a fost afectat la jumătatea lui iulie de incendiu ale cărui flăcări au ameninţat sequoia uriaşi.
Aceşti arbori - unii milenari - au fost apăraţi cu ajutorul unor incendii dirijate, de decenii, în aceste zone de vegetaţie, în vederea unei diminuări a combustibilului la sol.
Acest incendiu, care a izbucnit la 7 iulie, nu a fost încă stins complet.
Vestul Americii a fost afectat, în ultimii ani, de incendii de pădure de o amploare şi o intensitate excepţionale, iar sezonul incendiilor s-a prelungit, un fenomen pe care cercetători îl atribuie în principal încălzirii globale.
”Oak Fire” este una dintre manifestările cele mai dramatice ale unui val de căldură care a afectat Statele Unite în weekend.
În locuri din apropierea incendiului, temperatura urma să atingă 37°C.
Temperaturi apropiate sau mai mari erau prevpzute în centrul Statelor Unite - în statele Oklahoma, Kansas şi Arkansas - , iar coasta de nord-vest, în general mai rece şi mai umedă, nu este cruţată.
Serviciile meteorologice au lansat o alertă de caniculă la Seattle, prevăzută săptămâna aceasta, şi o eventuală batere a unor recorduri marţi.
Seattle este atât de neobişnuit cu căldura, încât numeroase locuinţe nu au sisteme de climatizare, un fapt rar în Statele Unte.
Regiunea de nord-vest a înregistrat un vârf de caniculă în 2021, iar temperaturi au atins atunci izolat 47°C atât în Statele Unite, cât şi în Canada vecină.
Autorităţile estimează că sute de persoane au murit din cauza acestei canicule fără precedent în zonă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.