Marele patron chinez miliardar Wang Jian a murit la vârsta de 57 de ani, marţi, în urma unei căderi accidentale la Luberon, în sud-estul Franţei, unde făcea turism, lăsând în urmă un important conglomerat prezent în turism, logistică şi transport aerian, relatează AFP.
Fondatorul HNA şi-a pierdut viaţa în satul Bonnieux, au precizat jandarmii francezi.
”El s-a căţărat pe un parapet înalt, pentru a-şi face poză, şi a căzut”, au precizat jandarmii, adăugând că pompieri nu l-au putut reanima.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit unei surse apropiate dosarului, acest mare patron chinez a vrut să vadă panorama urcând pe un parapet. Pentru a reuşi, el şi-a luat avânt şi a ratat, căzând de la zece metri înălţime.
Brigada locală a Jandarmeriei a fost însărcinată cu ancheta, care se orientează către un accident.
”Plângem plecarea unui lider excepţional de dotat şi a unui model, a cărui viziune şi valori vor continua să servească drept ghid tuturor celor care au avut şansa să-l cunoască”, a anunţat HNA într-un comunicat, adăugând că Wang se afla într-o călătorie de afaceri în Franţa.
Averea acestui mare patron, foarte discret, este estimată la 1,7 miliarde de dolari de către revista americană Forbes.
Wang s-a specializat în studii în aviaţia civilă, la Universitatea din China. La începutul lui 1990, el a participat la înfiinţarea companiei aeriene Hainan Airlines.
HNA, UN ”RINOCER GRI”
Potrivit ziarului american The New York Times, mulţumită unei colaborări mult timp ţinută secretă cu tânărul său frate, Wang Wei, care vindea servicii şi materiale Hainan Airlines, a transformat Wang Jian mica societate regională într-un mare conglomerat.
În prezent, HNA, care s-a specializat în logistică şi turism, este considerată un ”rinocer gri”, potrivit terminologiei presei chineze, adică una dintre întreprinderile aflate în colimatorul regimului din cauza unei îndatorări îngrijorătoare.
HNA şi-a multiplicat investiţiile în străinăate, devenind în mai 2017 primul acţionar al băncii germane Deutsche Bank - cu 9,9%.
În octombrie 2016, conglomeratul a anunţat achiziţia unui sfert din capitalul hotelurilor Hilton, cu 6,25 miliarde de dolari.
NHA a cheltuit cel puţin 50 de miliarde de dolari, în ultimii ani, în investiţii şi participaţiuni, nu fără controverse puternice privind opacitatea compexelor sale structuri de acţionariat.
HNA a intrat astfel în capitalul mai multor companii aeriene străine - Aigle Azur (Franţa), Virgin Australia (Australia), TAP (Portugalia) sau Azul (Brazilia).
În logistică, el a pus mâna pe grupul elveţian Gategroup, prestatar de servicii la bord în transportul aerian. El a dezvăluit în 2016 achiziţionarea filialei de închiriere de avioane a grupului american CIT, cu zece miliarde de dolari.
La sfârşitul lui 2017, HNA a anunţat că îndatorarea sa totală se ridica la aproximativ 638 de miliarde de yuani (81,5 miliarde de euro), în creştere cu 36% faţă de sfârşitul lui 2016.
Ţinând cont de seria de entităţi pe care o controlează, ar putea ajunge la o datorie de aproximativ 1.000 de miliarde de yuani, potrivit agenţiei financiare Bloomberg.
La cererea Guvernului chinez, HNA depune eforturi să realizeze cesiuni şi să se dezangajeze din active imobiliarde costisitoare, pentru a-şi aduce trezoreria pe linia de plutire.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.