Un judecător federal a decis joi că noile injecţii letale folosite de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite încalcă legile referitoare la siguranţa medicamentelor şi a ordonat oprirea unei execuţii care ar fi trebuit să aibă loc vineri, transmite Reuters.
De la reluarea execuţiilor federale după o pauză de 17 ani, Departamentul de Justiţie a injectat deţinuţii condamnaţi cu doze letale de pentobarbital, un barbituric reglementat strict.
Departamentul a executat în iulie trei criminali şi un al patrulea joi, vineri fiind planificată execuţia lui Keith Nelson.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Judecătoarea Tanya Chutkan, de la tribunalul districtual din Washington, a decis că departamentul încălca legea privind alimentele, medicamentele şi produsele cosmetice (FDCA), administrând pentobarbital fără prescripţia unui medic, fiind de acord cu deţinuţii condamnaţi la moarte care au dat în judecată guvernul.
”În cazul în care guvernul susţine că un medicament injectabil letal este admisibil din punct de vedere legal şi constituţional, deoarece va asigura o moarte ”umană ”, nu poate apoi să renunţe la responsabilitatea de a respecta legile federale adoptate pentru a se asigura că medicamentele funcţionează uman”, a scris Chutkan într-un document de 13 pagini.
Deoarece companiile farmaceutice refuză să vândă pentobarbital pentru execuţii, Departamentul de Justiţie plăteşte în schimb în secret farmacii, să producă loturi mici de medicamente.
Chutkan a decis că acest lucru a încălcat şi legea FDCA, care interzice farmaciştilor să copieze medicamente deja disponibile pe piaţă.
Avocaţii Departamentului Justiţiei au solicitat Curţii de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia să anuleze hotărârea lui Chutkan.
Curtea a hotărât anterior că medicamentele folosite pentru execuţii sunt cel puţin parţial reglementate de legile privind siguranţa medicamentelor. În 2013, instanţa a confirmat un ordin care a obligat Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA să oprească importurile de tiopental de sodiu care era folosit la execuţii.
Înainte de luna iulie, au avut loc doar trei execuţii federale începând din 1963, toate între 2001 şi 2003, la care s-a folosit tiopental de sodiu. Pe măsură ce livrările medicamentului au dispărut, Texas, Missouri şi alte state care folosesc pedeapsa capitală au trecut la pentobarbital, iar Departamentul de Justiţie a anunţat anul trecut că va urma procesul.
Chutkan a decis că executarea lui Nelson prin injecţie letală ar putea continua dacă Departamentul de Justiţie a evitat să copieze medicamentele aprobate de FDA şi are o reţetă eliberată de medic pe numele deţinutului. Asociaţia Medicală Americană şi alte asociaţii au spus că facilitarea unei execuţii contravine eticii medicale.
"Guvernul a fost prins că a luat-o pe scurtătură, iar instanţa a decis că nu poate ocoli legea", a declarat Dale Baich, avocat al lui Nelson, într-un comunicat. ”Aici, guvernul a ales să folosească un compus de medicamente şi, în acest fel, a riscat să încalce FDCA.”
Departamentul de Justiţie a declarat că este necesar să promită că va păstra secret numele furnizorilor săi de pentobarbital. La scurt timp după învestirea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, în 2017, departamentul a petrecut doi ani construind o reţea mică de companii pentru fabricarea şi testarea medicamentelor, potrivit unei anchete realizată de Reuters.
Nelson, condamnat pentru violarea şi uciderea Pamelei Butler, o fetiţă în vârstă de 10 ani, din Kansas, în 1999, este unul dintre cei 16 deţinuţi care îşi aşteaptă execuţia la Terre Haute, Indiana, care au dat în judecată Departamentul de Justiţie pentru protocolul său privind injecţia letală.
Chutkan a emis ordine de blocare a execuţiilor deţinuţilor în timpul litigiului. Ordinele au fost respinse rapid de Curtea Supremă a SUA, la începutul acestui an, iar de atunci trei dintre reclamanţi au fost executaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.