Un judecător american a cerut procurorilor federali să-i prezinte până joi cererea de eliberare a mandatului de percheziţie folosit de FBI pentru a accesa e-mailuri legate de serverul privat utilizat de Hillary Clinton care au fost descoperite cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie, relatează Reuters.
Judecătorul districtual din Manhattan Kevin Castel a dispus marţi ca procurorii să prezinte cererea respectivă de mandat, pe care anchetatorii au obţinut-o la scurt timp după ce directorul FBI James Comey a informat Congresul că au fost descoperite noi e-mailuri pe 28 octombrie, cu 11 zile înainte de alegerile în care opozantul ei republican Donald Trump a obţinut o victorie.
Castel a emis acest ordin în contextul în care examinează dacă vreo parte a materialelor legate de mandat pot fi făcute publice, ca răspuns în cadrul unui proces intentat de Randol Schoenberg, un avocat din Los Angeles specializat în cazuri de recuperare a lucrărilor de artă furate de nazişti, care solicită publicarea documentelor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit unor documente judiciare, Schoenberg subliniază că publicul are un ”interes puternic” ca materialele legate de mandat să fie făcute publice şi că transparenţa este ”crucială” având în vedere influenţa potenţială a anchetei asupra rezultatului scrutinului prezidenţial.
Mandatul de percheziţie a fost obţinut după ce Comey a trimis o scrisoare congresmenilor americani în care dezvăluia că e-mailuri care puteau să aibă legătură cu ancheta privind serverul lui Clinton au fost descoperite într-un ”caz fără legătură”. Această dezvăluire pe care Comey a făcut-o pe 28 octombrie a bulversat întreaga campanie şi a atras atenţia asupra unui nou aspect dăunător lui Clinton.
Clinton, candidata democrată în alegerile prezidenţiale, a utilizat serverul pe când era secretar de Stat, din 2009 şi până în 2013. Comey a recomandat în iulie Departamentului Justiţiei să nu formuleze acuzaţii penale împotriva lui Clinton cu privire la modul în care a gestionat informaţii clasificate din e-mailuri.
Cu doar două zile înainte de alegeri, Comey a anunţat că noile e-amiluri nu schimbă cu nimic recomandarea pe care a făcut-o.
La câteva zile după alegeri, Clinton a dat vina pentru înfrângerea pe care a suferit-o pe dezvăluirile pe care Comey le-a făcut atât de aproape de scrutin.
Surse apropiate anchetei au declarat că e-mailurile au fost descoperite în timpul unei anchete care-l viza pe fostul congresmen democrat Anthony Weiner, care s-a despărţit de soţia sa Huma Abedin, o consilieră de rang înalt a lui Clinton.
Castel a declarat că nu ar fi surprins dacă procurorii ar cita, când îi predau materialele, prezenţa unei anchete în curs, într-un caz fără legătură cu Clinton, ca motiv pentru a ţine confidenţială cererea de eliberare a mandatului.
”Acest lucru poate fi extrem de nedrept pentru o persoană care până la urmă nu este acuzată”, a declarat Castel, părând să se refere la Weiner.
El a apreciat că este posibil ca informaţii care nu au legătură cu ancheta vizând e-mailurile lui Clinton să fie redactate şi a notat că, în cazul lui Clinton, Comey a anunţat într-o scrisoare ulterioară că ancheta cu privire la server a fost închisă.
Castel a invitat procurorii să propună redactări în cazul în care va decide să publice cererea de eliberare a mandatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...