Justiţia ucraineană l-a condamnat luni, la şase ani de închisoare, pe francezul Grégoire Moutaux, arestat în posesia unui adevărat aresenal de război şi acuzat că pregătea atentate în timpul Campionatului European de Fotbal Euro-2016 în Franţa, relatează AFP.
La doi ani după arestarea la frontiera ucraineano-poloneză a tânărului originar din Meuse, în estul Franţei, chiar înainte de competiţie, acesta şi-a aflat pedeapsa în orăşelul Liuboml, în Volinia (vest), după ce a păstrat tăcerea tot procesul.
Moutaux, în vârstă de 27 de ani, a fost găsit vinovat de ”pregătirea unui atentat terorist”, ”deţinere ilegală” şi ”tentatvivă de contrabandă” cu armament şi explozivi, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a parchetului regional, Natalia Murahevici. El ”intenţiona să organizeze aceste incendii criminale şi atentate” în Franţa, a spus ea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Grégoire Moutaux a venit în Ucraina în iunie 2015, după care a fost văzut din nou în decembrie acelaşi an.
El a fost arestat pe 21 mai 2016 la frontiera ucraineano-poloneză, după şase luni de anchetă, în posesia a 125 de grame de TNT, două lansatoare de rachetă antitanc, cinci puşti de asalt de tip Kalaţnikov şi peste 5.000 de piese de muniţie, a anunţat Serviciul ucrainean de securitate SBU.
Potrivit SBU, el preconiza să ţintească o moschee, o sinagogă şi centre de impozitare, pentru a-şi exprima astfel opoziţia faţă de politica în domeniul imigraţiei a Franţei, faţă de ”difuzarea islamului” şi ”mondializare”.
Aceste acuzaţii prezentau, totuşi, numeroase zone de umbră iar autorităţile franceze - care la momentul arestării sale privilegiau traficul de armament terorismului - nu au reacţionat luni seara.
Serviciile ucrainene nu au explicat cum un singur bărbat, fără o reţea, poate să comită un număr atât de important de atentate. Era neclar şi cum a putut să achiziţioneze tânărul acest arsenal şi dacă avea vreun complice.
Unii observatori îşi pun de asemenea întrebări despre arestarea sa, filmată de la un capăt la altul şi care le aduce a înscenare.
Altă sursă de întrebări este faptul că, la acea vreme, în timp ce-l supravegheau pe tânăr, ucrainenii nu şi-au avertizat omologii francezi, declara în 2016 o sursă din cadrul poliţiei franceze.
La momentul arestării, o anchetă a fost încredinţată Biroului luptei împotriva criminalităţii organizate şi serviciului regional al poliţiei judiciare din Nancy (est).
”NICIO EXPLICAŢIE”
Oleg Liagutko, actualul avocat al francezului, a declarat luni pentru AFP că intenţionează, ”după toate aparenţele” să facă apel împotriva părţii cu privire la ”terorism” a verdictului. ”Practic nu există probe”.
Potrivit avocatului, clientul său nu a făcut nimic în vederea înlăturării misterelor în care este învăluit cazul. Grégoire Moutaux ”nu a oferit nicio explicaţie” tribunalului cu privire la acuzaţiile care-l vizează şi ”a păstrat pur şi simplu tăcerea în timpul procesului”, a subliniat Liagutko.
Înainte de anunţarea verdictului, francezul ”doar a cerut curţii să ia în considerare faptul că nu este periculos pentru societate”, fără să pledeze vinovat sau nevinovat, a adăugat avocatul.
În Franţa, Grégoire Moutaux era necunoscut serviciului de poliţie. Domiciliat la Nant-le-Petit, un sat cu 80 de locuitori în Meuse, el a fost prezentat ca un ”băiat foarte amabil cu vecinii, inteligent şi simpatic” - de către primarul satului şi drept un ”salariat ireproşabil” - de către directoarea tehnică a cooperativei unde lucra ca inseminator.
Un tricou cu sigla unei grupări de extremă dreapta a fost confiscat la o percheziţie la domiciliul acestuia, în Meuse, potrivit unei surse din cadrul poliţiei franceze.
În martie 2017, un martor-cheie în acest dosar, un fost militar ucrainean care a luptat în anii 2014 şi 2015 contra separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, s-a sinucis dup ce şi-a sugrumat cu mâna soţia şi fiica în vârstă de patru ani, potrivit presei ucrainene.
La întoarcerea după front, acest fost membru al unui bataloion naţionalist ar fi fost contactat de francez, care i-a cerut să-l ajute să-şi procure armament.. Ucraineanul ar fi alertat, atunci, poliţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.