Un fost traducător germano-afgan din cadrul armatei germane a fost condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Iranului, de către tribunalul de mare instanţă din Koblenz, iar soţia sa, care a fost judecată în libeertate a fost condamnată la zece luni de închisoare cu suspendare, a anunţat tribunalul, relatează AFP.
Bărbatul, identificat drept Abdul S., în vârstă de 51 de ani, a fost găsit vinovat de ”trădare într-un caz deosebit de grav”.
Angajat ca interpret civil de către Bundeswehr (armata germană) în cazarma din Heinrich-Hertz de Daun, în apropiere de Koblenz, germano-afganul a fost găsit vinovat de ”transferarea unor secrete de stat cu caracter militar unor colaboratori ai serviciului de informaţii iranian”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Încarcerat de un an, acuzatul risca închisoarea pe viaţă - cel puţin 15 ani de detenţie în Germania -, însă judecătorii au precizat că au ţinut cont de faptul că cei doi şi-au mărturisit faptele şi nu aveau cazier judiciar.
Concret, judecătorii au stabilit că acesta s-a întâlnit, începând de la 28 ianuarie 2013, în cel puţin opt rânduri, în diverse oraşe europene, cu agenţi din cadrul serviciilor secrete iraniene, cărora le-au predat documente aparţinând armatei germane - evaluări şi analize ale situaţiei militare în anumite ţări, a precizat tribunalul.
Aceste întâlniri au încetat la începutul lui februarie 2017, iar contactele au fost întrerupte la iniţiativa sa. În schimbul acestor informaţii, bărbatul a primit suma de 34.500 de euro.
Soţia sa avea cunoştinţă de activităţile sale cel puţin de la începutul lui 2016 şi i-a oferit un spirijin logistic, rezervându-i călătorii.
În schimb, tribunalul nu a putut să stabilească motivaţiile care l-au determinat pe acest bărbat să livreze informaţii agenţilor iranieni.
Procesul a început în ianuarie şi a fost plasat imediat sub semnul secretului de stat.
Astfel, publicul şi presa nu au fost autorizate să asculte citirea întregului act de acuzare, din ”motive de securitate de stat”, a precizat preşedintele tribunalului, Thomas Bergmann.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.