Un fost ministru iar apoi şef al Guvernului lui Abdelaziz Bouteflika, Abdelmadjid Tebboune, în vârstă de 74 de ani, a fost ales din primul tur să-i succeadă la şefia statului, a anunţat vineri Autoritatea Naţională algeriană a Alegerilor (Anie), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tebboune a ”obţinut (...) 56,18% din sufragii”, a anunţat preşedintele Anie Mohamed Charfi într-o ceremonie oficială, la o zi după un scrutin marcat de un absenteism-record şi care s-a desfăşurat într-un context de contestare în masă - fără precedent - a regimului aflat la putere din 1962.

”Aş vrea să felicit candidatul învingător”, a declarat Charfi.

Consiliul Constituţional urmează  să proclame aceste rezultate definitive undeva în perioada 16-25 decembrie, după examinarea unor eventuale recursuri, potrivit Anie.

Islamistul Abdelkader Bengrina, în vârstă de 57 de ani, al cărui partid a susţinut preşedinţia lui Bouteflika, se clasează pe locul doi, cu 17,38% din voturile exprimate, potrivit lui Charfi.

Ali Benflis, alt personaj foarte apropiat lui Bouteflika, al cărui premier a fost în perioada 2000-2003, care a devenit după ce s-au certat principalul adversar electoral al acestuia, în scrutinele din 2004 şi 2014, se clasează pe poziţia a treia, cu 10,55% din sufragii.

Închid plutonul Azzedine Mihoubi (7,26%), liderul Adunării Naţionale Democratice (RND), principalul aliat al Frontului Eliberării Naţionale  (FLN) al lui Bouteflika, şi Abdelaziz Belaïd (6,66%), un fost cadru FLN şi fondatorul unui micro-partid care l-a susţinut pe preşedintele îndepărtat de la putere.

Anie a revizuit nivelul prezenţei la vot la 39,83%, cea mai mică din istoria alegerilor prezidenţiale pluraliste din Algeria. Ea este mai mică cu zece puncte procentuale faţă de cea de la precedentul scrutin - cea mai slabă anterior -, în care Bouteflika a obţinut, în 2014, a patra victorie.

Algeria este din februarie teatrul unei mişcări de contestare ("Hirak") a regimului, declanşată de voinţa lui Bouteflika de a candida la al cincilea mandat în alegerile prezidenţiale, prevăzute iniţial în aprilie.

După ce a obţinut demisia acestuia în aprilie, "Hirak" - care cere desfiinţarea ”sistemului” care conduce Algeria din 1962 - a respins scrutinul de joi drept o manevră de supravieţuire a regimului şi i-a acuzat pe cei cinci candidaţi de faptul că sunt produsul şi apărătorii acestuia prin candidaturile lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.