Phenianul a numit un fost ofiţer - cu o experienţă diplomatică limitată - la conducerea Ministerului nord-coreean de Externe, a confirmat vineri presa oficială, ceea ce reflectă cea mai mare fermitate a Nordului în politica sa externă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Experţi în afaceri nord-coreene bănuiau de ceva timp că fostul ministru de Externe Ri Yong Ho a fost înlocuit de ofiţerul din armată Ri Son Gwon în cadrul unei remanieri majore legate de impasul în negocierile cu Washingtonul în dosarul nuclear.

Spre deosebire de predecesorul său, cu o carieră diplomatică de peste 30 de ani, Ri Son Gwon pare să  aibă o experienţă diplomatică foarte limitată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Presa oficială nord-coreeană scrie că el a participat în calitate de reprezentant al ţării sale la o reuniune a unor emisari străini.

Din delegaţie făcea parte ”ministrul Afacerilor Externe al RPDC Ri Son Gwon şi mai mulţi oficiali de la minister”, scrie presa oficială, folosind sigla Republicii Populare Democratice Coreea.

Experţi apreciază că această numire reflectă o înăsprire a poziţiei Coreei de Nord faţă de Statele Unite, deja perceptibilă în decizia Phenianului anunţată la începutul lunii de a renunţa la un moratoriu asupra testelor balistice şi nucleare.

În 2018, peninsula a cunoscut o remarcabilă destindere care a permis organizarea unui summit istoric între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, la Singapore.

Însă discuţiile în domeniul nuclear se află în impas după fiascoul ultimei întâlniri a celor doi, în februarie la Hanoi.

”Numirea unui fost ofiţer al armatei la şefia diplomaţiei ilustrează cea mai mare intransigenţă a Nordului faţă de Washington”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug din Nord care este în prezent cercetător la Seul.

”Arareori ministrul Afacerilor Externe vine din armată”, insistă el.

Coreea de Nord refuză orice reluare a dialogului cu Statele Unite, în cazul în care Washingtonul nu îşi dă ”acordul total” punctelor ridicate de Phenian în discuţiile anterioare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.