Fostul Procuror General al SUA Sally Yates a declarat luni, în Congres, că a avertizat Casa Albă în luna ianuarie că noul consilier pentru Securitate Naţională, Michael Flynn, “poate fi şantajat” de ruşi, pentru că şi-a minţit şefii în legătură cu discuţiile şi contactele avute deu Ambasadorul Moscovei la Washington, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În audierea în Comisia de Informaţii a Senatului, care anchetează presupusa interferenţă rusă în alegeri, Yates a descris discuţiile cu Don McGahn, consilier la Casa Albă, în care a insistat că Flynn a minţit administraţia în legătură cu natura discuţiilor telefonice cu ambasadorul rus.

“Am simţit că este crucial să transmitem aceste informaţii Casei Albe, parţial pentru că vicepreşedintele făcea, fără să ştie, declaraţii false publicului şi deoarece credeam că general Flynn a fost compromis în privinţa ruşilor”, a explicat Yates.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a precizat că a transmis Casei Albe că este de părere că ruşii au déjà informaţii despre discuţiile telefonice.

Declaraţia lui Yates, care a făcut parte din administraţia Obama, a fost păstrată iniţial de Trump, înainte de a fi demisă, a reprezentat primul său comentariu public în legătură cu temerile exprimate oficial de ea înainte de concedierea lui Flynn, în februarie.

Fostul director al comunităţii de informaţii, James Clapper, care a fost audiat de asemenea, a declarat că susţine afirmaţiile făcute anterior, potrivit cărora nu a văzut dovezi ale unei colaborări între Rusia şi echipa lui Trump pentru influenţarea alegerilor.

El a admis că un articol apărut în presa londoneză, potrivit căruia oficiali din serviciile britanice de informaţii au aflat la sfârşitul lui 2015 despre interacţiuni suspecte între consilieri ai lui Trump şi agenţi ruşi şi au transmis informaţiile SUA, este adevărat.

Declaraţia sa a venit cu câteva ore după ce s-a aflat că preşedintele Barack Obama l-a avertizat personal pe Donald Trump să nu îl angajeze pe Flynn, la scurt timp după alegerile din luna noiembrie.

Donald Trump l-a apărat adeseori pe Flynn, încurajându-l inclusiv să obţină imunitate de la procurori şi acuzând că investigaţia senatorilor reprezintă o vănătoare de vrăjitori, orchestrată de către reprezentanţii Partidului Democrat.

De asemenea, preşedintele a insinuat cu doar câteva ore înainte de audiere că Yates a scurs informaţii către presa americană cu privire la Flynn.

Senatorii a întrebat-o pe Yates, care a negat că ar fi sursa scurgerilor de informaţii.

Într-o altă postare, Donald Trump a menţionat că Michael Flynn a primit autorizaţie de securitate chiar din partea administraţiei Obama.Administraţia Obama l-a demis în urmă cu trei ani pe Flynn de la conducerea Agenţiei de Informaţii din Apărare. 

Moscova a dezminţit în repetate rânduri orice implicare în alegerile prezidenţiale americane, în vreme ce Donald Trump a negat implicarea Rusiei şi a acuzat administraţia Obama pentru presupusa interceptare a convorbirilor telefonice din Trump Tower, ulterior explicând că în spatele atacurilor cibernetice s-ar putea afla inclusiv China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.