Clara Ponsati, fostul ministru catalan al Educaţiei, se va preda astăzi poliţiei din Scoţia după ce autorităţile scoţiene au primit o cerere din partea Spaniei pentru extrădarea ei, scrie Irish Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacă Ponsati va fi extrădată, ea se va întoarce în Spania, fiind pusă sub acuzare pentru rebeliune din cauza rolului ei în organizarea referendumului ilegal pentru independenţa Cataloniei din octombrie 2017.

Ponsati va apărea în faţa unui tribunal din Edinburgh pentru a-şi susţine cazul.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ea va fi reprezentată de Aamer Anwar, un rector al Universităţii din Glasgow şi avocat al drepturilor omului, care a susţinut ieri că Ponsati este ţinta unei „persecuţii politice”.

Scoţia este unul dintre cei mai puternici susţinători internaţionali al separatiştilor catalani iar cazul lui Ponsati a atras proteste puternice, în special din partea politicienilor naţionalişti.

Nicola Sturgeon, prim-ministrul scoţian, a fost nevoită să nege informaţiile că ar putea interveni, precizând că guvernul „nu are puterile necesare pentru a interveni”, procesul fiind de competenţa instanţelor.

Dar ea a adăugat: „Este cunoscut că guvernul scoţian susţine dreptul oamenilor din Catalonia de a-şi hotărî singuri viitorul şi că suntem ferm împotriva deciziei guvernului spaniol de a aresta politicienii care susţin mişcarea de independenţă”.

Ponsasti a călătorit în Scoţia mai devreme luna aceasta pentru a-şi reocupa un post de la Universitatea St. Andrews, după patru luni de exil auto-impus în Belgia alături de Carles Puigdemont, care a fost reţinut în Germania duminică, şi de alţi trei foşti miniştri.

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a informat că va accepta o plângere depusă de Puigdemont.

Avocatul lui Ponsati a declarat pentru BBC că va contesta acuzaţiile de rebeliune, insistând că nu există o infracţiune similară în Scoţia şi că „singurii responsabili pentru violenţa din ziua referendumului sunt membrii poliţiei spaniole”.

Inigo Mendez de Vigo, purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, a negat afirmaţiile conform cărora separatiştii sunt „victimele”, insistând că „infracţiunile lor” sunt un atac nu doar la adresa Spaniei, dar şi la adresa Uniunii Europene.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.