Un condamnat la moarte a fost zguduit de vomitări şi convulsii în timpul execuţiei, în statul american Oklahoma, unde călăii săi au folosit un cocteil letal despre care se crede că provoacă suferinţe atroce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

John Grant, un afroamerican în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat în 2000 la pedeapsa capitală cu privire la uciderea unei angajate a unei închsori.

Autorităţile penitenciare din acest stat conservator din Sud i-au injectat trei substanţe, după ce au primit unda verde a Curţii Supreme a Statelor Unite, iar moartea celui executat a fost pronunţată joi, la ora locală 16.21 (vineri, 0.21, ora României).

Acest protocol a fost folosit în 2014 şi 2015, însă suferinţele executaţilor au determinat statul să declare un moratoriu al execuţiilor.

John Grant "a început să aibă convulsii la puţin timp după injectarea primului produs”, a anunţat un jurnalist de la agenţia americană de presă The Associated Press (AP), Sean Murphy, care a asistat la scenă.

Potrivit jurnalistului AP, executatul a intrat în convulsie de aproximativ 20 de ori şi a vomitat de mai multe ori înainte să moară.

”Am fost martorul a 14 execuţii. N-am mai văzut niciodată aşa ceva”, a declarat el.

Calvarul executatului a provocat imediat critici aprige.

”Oklahoma şi-a sabotat ultimele trei tentative de execuţie înainte de pauza de şase ani, dar se pare că n-a învăţat nimic din această experienţă”, comentează la AFP Robert Dunham, conducătorul Centrului de informare despre pedeapsa cu moartea (DPIC).

”A treia oară la rând, protocolul execuţiei Oklahomei nu a funcţionat în mod corect”, a subliniat, la rândul său, Dale Baich, avocatul mai multor condamnaţi, între care şi John Grant.

”Ar trebui să nu mai aibă loc execuţii în Oklahoma înainte să înceapă procesul, în februarie”, care va aborda acest lucru, a adăugat el.

”CRUDE”

”Execuţia deţinutului Grant a fost efectuată cu respectarea protocoalelor serviciilor corecţionale din Oklahoma şi fără complicaţii”, s-a apărat, într-un comunicat, Justin Wolf, directorul de comunicare al serviciilor penitenciare.

Serviciile penitenciare au anunţat în urmă cu câteva zile că protocolul este ”uman şi efcient” şi că execuţiile pot fi reluate.

Avocatul Dale Baich a subliniat că rămân ”întrebări grave” dspre durerile cauzate de acest cocteil letal şi conformitatea cu Constituţia americană, care interzice ”pedepse crude şi neobişnuite”.

O Curte de Apel i-a dat miercuri drepytate şi a suspendat execuţia.

Însă autorităţile din Oklahoma au sesizat imediat Curtea Supremă a Statelor Unite şi i-au cerut să anuleze această hotărâre.

Fără să-şi explice motivele, înalta jurisdicţie a dat undă verde execuţiei in extremis. Cei trei judecători progresişti ai Curţii au precizat că nu sunt de acord cu majoritatea conservatoare.

”ÎMI ARDE CORPUL”

Protocolul contestat combină un sedativ - midazolam - şi un antestezic menite să împiedice durerea, înaintea administrării unei injecţii de clorură de posasiu ăn doză letală.

El a fost folosit în 2014 la execuţia lui Clayton Lockett, însă executatul a agonizat timp de 43 de minute în suferinţă.

În 2015, alt executat, Charles Warner, s-a plâns de faptul că ”îmi arde corpul” înainte să moară. Călăii au folosit un produs nonconform. Aceeaşi greşeală a fost evitată în septembrie 2015, iar oexecuţie a fost amânată în ultimul moment.

În urma acestor eşecuri, un mare juriu a deschis o anchetă, iar autorităţile au acceptat să suspende aplicarea pedepsei capitale.

În 2020, ele cu finalizat un nou protocol şi au stabilit mai multe date de execuţie în 2021, începând cu execuţia lui John Grant.

În 1998, el a ucis cu o şurubelniţă o femeie care lucra la cantina unei închisori în care ispăşea o pedeapsă cu privire la un jaf armat.

Oklahoma preconizează să-l execute la 18 noiembrie pe Julius Jones, un afroamerican în vârstă de 41 de ani, condamnat în 2002 la pedeapsa cu moartea cu privire la uciderea unui om de afaceri alb, pe care a negat-o întotdeauna.

Dosarul său face obiectul unui serial documentar şi al unuu podcast, iar tânărul este susţinut de numeroase asociaţii şi personalităţi, precum Kim Kardashian, convinse de nevinovăţia acestuia.

El a pierdut toate recursurile în justiţie, însă Biroul Graţierii din Oklahoma a recomandat comutarea pedepsei cu moarte în închisoare pe viaţă. Guvernatorul nu a tranşat încă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.