Administraţia Biden se declară "îngrozită" de comentariile ministrului de finanţe Bezalel Smotrich de la începutul acestei săptămâni, când a sugerat că înfometarea întregii populaţii din Gaza ar putea fi justificată şi morală pentru a obţine eliberarea ostaticilor israelieni. Miercuri, şi Uniunea Europeană, Franţa şi Regatul Unit au condamnat ferm afirmaţiile ministrului israelian al finanţelor, care face parte din componenta de extremă dreapta a guvernului lui Benjamin Netanyahu.
"Suntem îngroziţi de aceste comentarii şi reiterăm că această retorică este dăunătoare şi deranjantă", a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-o declaraţie pentru The Times of Israel.
Preşedintele american Joe Biden şi secretarul de stat american Antony Blinken au subliniat în repetate rânduri "necesitatea de a pune capăt crizei umanitare din Gaza, de a elimina orice obstacole în calea fluxului de ajutoare şi de a restabili serviciile de bază pentru cei care au nevoie", se spune în declaraţia diplomaţiei americane.
Vorbind, luni, în cadrul unei conferinţe, Bezalel Smotrich a declarat: "Aducem ajutoare pentru că nu avem de ales. Nimeni nu ne va lăsa să facem două milioane de civili să moară de foame, chiar dacă ar putea fi justificat şi moral, până când ne vor fi returnaţi ostaticii", a spus el.
De la începutul războiului din Gaza, la 7 octombrie 2023, situaţia umanitară din teritoriul palestinian asediat a rămas dezastruoasă, aproape toţi cei 2,4 milioane de locuitori fiind strămutaţi şi suferind de lipsuri alimentare. Comentariile lui Smotrich au provocat indignarea comunităţii internaţionale.
"Uniunea Europeană (UE) condamnă cu fermitate" aceste remarci, a afirmat miercuri Bruxelles-ul, potrivit AFP. Declaraţia ministrului Smotrich potrivit căreia "ar putea fi justificat şi moral" să lase Israelul "să înfometeze până la moarte două milioane de civili până la returnarea ostaticilor" este "mai mult decât ruşinoasă", spune UE. "Ne aşteptăm ca guvernul israelian să se distanţeze fără echivoc de remarcile ministrului Smotrich", a punctat Bruxelles-ul.
La rândul său, Franţa şi-a exprimat "profunda consternare faţă de remarcile scandaloase" făcute de Smotrich, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe în cadrul unui briefing de presă. "Franţa cere guvernului israelian să condamne ferm aceste remarci inacceptabile", a adăugat el într-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte Regatul Unit, "nu poate exista nicio justificare pentru remarcile ministrului Smotrich", a declarat şeful diplomaţiei britanice David Lammy pe X. El a cerut, de asemenea, guvernului israelian "să retragă şi să condamne" aceste comentarii, avertizând că înfometarea deliberată a civililor "este o crimă de război".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.