Unul dintre cei trei candidat în alegerile prezidenţiale prevăzute la 6 octombrie în Tunisia, un industriaş, Ayachi Zammel, liderul unui mic partid liberal, a fost arestat luni cu privire la suspiciuni de ”falsificare a susţinerilor”, anunţă un membru al echipei sale de campanie, la postul de radio Mosaïque FM, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ayachi Zammel a fost condus la un post al Gărzii Naţionale, echivalentul jandarmeriei, la Tebourba, la aproximativ 40 de kilometri vest de Tunis, a anunţat la radio Mahdi Abdeljaouad.

Trezoriera Partidului Azimoun al lui Ayachi Zammel. Siwar Bargaoui, o membrp a echipei de campanie a acestuia, a fost arestată la 19 august, acuzată de falsificarea unor susţineri ale lui Ayachi Zammel.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a fost eliberată la 29 august, în aşteptarea unui proces, la 19 septembrie, potrivit site-ului Business News.

Ayachi Zammel este unul dintre cei trei candidaţi selectaţi la 10 august de către Autoritatea Electorală tunisiană (ISIE) în alegerile prezidenţiale de la 6 octombrie, alături de preşedintele Kais Saied, care candidează la al doilea mandat, şi de Zouhair Maghzaoui, un fost deputat al stângii panarabe.

Preşedintele în exerciţiu, ales în mod democratic în 2019, este acuzat de critici şi opoziţie de derive autoristariste în urma unei lovituri în forţă, la 25 iulie 2021, în care şi-a acordat puteri depline.

CEL PUŢIN OPT CANIDAŢI ÎMPIEDCICAŢI SĂ INTRE ÎN CURSĂ

Spre surprinderea generală, Tribunalul Administrativ a acceptat în apel recursul a trei candidaţi ale căror dosare au fost respinse la 10 august de către Autoritatea Electorală.

Însă aceasta urmează să confirme şi nici comunice lista definitivă la începutul acestei săptămâni.

La 10 august ea a descalificat alţi 13 candidaţi, argumentând că nu au un număr suficient de susţineri, o lipsă a unor garanţii financiare sau neîndeplinirea unor criterii de naţionalitate.

La 29 august, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) critica procesul de selectare a candidaţilor şi aprecia că ”cel puţin opt eventuali candidaţi au fost daţi în judecată, condamnaţi sau încarceraţi”, iar astfel, de facto, au fost ”împiedicaţi să candideze”.

Alţi pretendenţi la postul de preşedinte s-au plâns de faptul că au fost împiedicaţi pe plan administrativ să obţină diverse documente, între altele, formulare de susţinere ori cazier judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.