Un bebeluş român în vârstă de patru luni – Constantin Mutu - este cel mai mic copil separat de părinţii săi de autorităţile americane la graniţa cu Mexicul. Părinţii lui Constantin – Vasile şi Florentina – au încercat să treacă ilegal graniţa, relatează New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În februarie 2018, copilul a fost separat de părinţi la graniţă iar tatăl său fusese reţinut în Pearsall, Texas.

Constantin este cel mai tânăr dintre cei câteva mii de copii care sunt separaţi de părinţi conform unei politici care avea ca scop descurajarea familiilor care sperau să emigreze în SUA. Politica a început cu un an înainte ca ea să fie recunoscută oficial în mai 2018 iar numărul total al celor afectaţi nu este cunoscut încă. Oficialii guvernului american nu le-au transmis până acum de ce copilul lor le-a fost luat iar Departamentul de Securitate Naţională a refuzat să ofere declaraţii pentru New York Times.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În cazul lui Constantin, au trecut mai multe luni până când părinţii lui l-au putut vedea din nou. Înainte, tatăl său a fost trimis la o evaluare psihiatrică într-un centru de detenţie pentru imigranţi din Texas pentru că nu se putea opri din plâns; mama lui Constantin a fost internată pentru hipertensiune cauzată de stres.

Constantin s-a ataşat între timp de familia sa adoptivă, el petrecându-şi cea mai mare parte a vieţii în casa lor din zona rurală a statului Michigan pentru ca apoi să fie trimis acasă.

La un an şi jumătate, Constantin nu poate încă merge singur şi nu a vorbit până în acest moment.

Deşi majoritatea familiilor care trec graniţa din Mexic în SUA în ultimele luni au venit din America Centrală, fugind de sărăcie, secetă şi violenţă, familia Mutu vine din România, ţară în care, conform New York Times, un număr mic dar stabil de azilanţi fug de persecuţiile etnice şi aleg să meargă în SUA.

Vasile şi Florentina Mutu sunt de etnie romă şi în copilărie şi-au ajutat părinţii să cerşească. În România, romii au fost sclavi timp de peste 500 de ani. Atacurile violente împotriva lor persistă în toată Europa. Comune sunt şi practicile de excludere din sistemul de învăţământ, locuri de muncă şi asistenţă socială iar grupările pentru drepturile omului au documentat cazuri de sterilizare forţată, comentează New York Times.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.