Un american condamnat la moarte pentru uciderea unei femei în 2001 a fost executat miercuri în statul Texas din sudul SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ramiro Gonzales, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat la moarte în 2006 pentru violarea şi uciderea lui Bridget Townsend, când ambii aveau 18 ani.

Executat prin injecţie letală, el a fost declarat mort la ora 18:50 (23:50 GMT), potrivit unui comunicat al autorităţilor texane.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Aceasta a fost a doua execuţie de la începutul anului în Texas şi a opta în Statele Unite, pe lângă cea anulată in extremis la 28 februarie în Idaho (nord-vest), din cauza neadministrării soluţiei letale condamnatului în termenul legal.

Ramiro Gonzales a răpit-o, violat-o şi apoi a împuşcat-o mortal pe Bridget Townsend, prietena furnizorului său de droguri, după ce a găsit-o în ianuarie 2001 la domiciliul acestuia din urmă, când el era plecat.

Cazul nu a fost rezolvat decât 18 luni mai târziu, când Ramiro Gonzales, încarcerat după ce a pledat vinovat pentru violarea unei alte femei, a mărturisit crima şi a condus autorităţile la cadavrul victimei sale.

Ultimele apeluri ale avocaţilor săi la instanţele din Texas şi apoi la Curtea Supremă a SUA au fost respinse.

Aceştia au susţinut în special că, în Texas, pentru a aplica pedeapsa cu moartea, juraţii trebuie să evalueze riscul ca infractorul condamnat să comită alte acte de violenţă în viitor.

Cu toate acestea, psihiatrul care l-a examinat la momentul procesului, doctorul Edward Gripon, a cărui mărturie a fost decisivă, şi-a infirmat analiza iniţială după ce l-a întâlnit din nou în 2021 pe condamnat la moarte, concluzionând că acesta nu mai "reprezintă o ameninţare sau un pericol viitor pentru societate".

În total, 24 de execuţii au avut loc în SUA în 2023, toate prin injecţie letală.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 din cele 50 de state americane. Alte şase (Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania şi Tennessee) respectă un moratoriu asupra execuţiilor prin decizia guvernatorului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.