Un atac israelian a ucis joi trei soldaţi libanezi în sudul Libanului, în timp ce aceştia evacuau persoane rănite, în condiţiile în care armata libaneză nu este implicată în conflictul direct dintre Hezbollah şi Israel, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În acest timp, Franţa găzduieşte joi o conferinţă tocmai pentru a mobiliza sprijin pentru forţele statului libanez, considerate vitale pentru orice rezolvare diplomatică a războiului dintre Israel şi Hezbollah.

Soldaţii libanezi au fost ucişi în timp ce evacuau persoane rănite la periferia satului Yater din sudul ţării, a declarat armata libaneză. Ei au fost ucişi în jurul orei locale 4:15 a.m., a declarat o sursă de securitate.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la atac din partea armatei israeliene, care precizase anterior că nu operează împotriva armatei libaneze.

Zona face parte din regiunea de frontieră lovită de Israel în timpul ofensivei sale de o lună împotriva grupării libaneze Hezbollah, puternic înarmată şi susţinută de Iran, într-un conflict care a rezultat din războiul din Gaza.

Având în vedere că, potrivit autorităţilor libaneze, peste 2 500 de persoane au fost ucise de ofensiva israeliană în Liban şi peste un milion au fost forţate să îşi părăsească locuinţele, conferinţa de la Paris îşi propune să mobilizeze atât ajutor umanitar, cât şi sprijin pentru armata libaneză.

Înarmată şi instruită de Statele Unite, armata libaneză are o influenţă redusă pe teren în bastioanele Hezbollah din sudul Libanului. Armata recrutează oameni din numeroasele comunităţi sectare ale Libanului şi a fost considerată un garant al păcii civile de la războiul civil din 1975-1990.

Desfăşurarea sa în sud este o parte esenţială a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Hezbollah şi Israel. Reuniunea de la Paris urmează să reitereze faptul că rezoluţia 1701 ar trebui să fie baza pentru încetarea ostilităţilor actuale.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a transmis miercuri omologului său israelian că Washingtonul este îngrijorat de loviturile împotriva forţelor armate libaneze, îndemnând în acelaşi timp Israelul să ia măsuri pentru a asigura siguranţa armatei libaneze şi a misiunii ONU de menţinere a păcii în Liban, a declarat Pentagonul.

O sursă de securitate din Liban a declarat că 13 soldaţi ai armatei libaneze au fost ucişi în timpul serviciului activ de la începutul ostilităţilor, anul trecut. Alţi 16 au fost ucişi în timp ce se aflau la domiciliu. Israelul şi-a cerut scuze în trecut atunci când a confirmat moartea unor militari libanezi.

Israelul şi-a lansat ofensiva în Liban cu scopul declarat de a asigura întoarcerea acasă a zeci de mii de israelieni care şi-au părăsit locuinţele din nordul Israelului din cauza tirurilor transfrontaliere cu rachete din partea Hezbollah, care se petrec aproape zilnic, de un an.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a efectuat un turneu regional pentru a face presiuni în vederea încetării luptelor atât în Gaza, cât şi în Liban, va lipsi de la reuniunea de la Paris, deşi se află vineri la Londra, trimiţând în locul său un adjunct.

Israelul a dat lovituri grele Hezbollah, ucigându-l pe liderul său Sayyed Hassan Nasrallah împreună cu alţi comandanţi de top şi s-a folosit de raidurile aeriene pentru a lovi bastioanele sale din sud, Valea Bekaa şi suburbiile sudice ale Beirutului.

Armata israeliană a declarat joi dimineaţă că „trupele sale îşi continuă raidurile terestre limitate, localizate şi ţintite împotriva organizaţiei teroriste Hezbollah în sudul Libanului”. Trupele israeliene au „eliminat zeci de terorişti”, iar forţele aeriene israeliene au „lovit peste 160 de ţinte teroriste ale Hezbollah, inclusiv lansatoare şi situri de infrastructură teroristă pe întreg teritoriul Libanului”, a declarat acesta.

Miercuri seara, raidurile aeriene israeliene au lovit suburbiile din sudul Beirutului, la scurt timp după ce un purtător de cuvânt militar israelian a emis avertismente de evacuare a zonei.

Un alt atac a avut loc fără niciun avertisment, lovind biroul din apropiere al postului de televiziune pro-Iran Al-Mayadeen, a declarat postul. Acesta susţine că biroul fusese părăsit de la începutul conflictului. Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că o persoană a fost ucisă şi alte cinci, inclusiv un copil, au fost rănite.

Armata israeliană a numit miercuri şase reporteri palestinieni de la Al Jazeera din Gaza, despre care a spus că sunt membri ai grupărilor militante Hamas şi Jihadul Islamic, o acuzaţie respinsă de reţeaua qatariotă ca fiind o încercare de a reduce la tăcere jurnaliştii. Programul pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat pe X că acuzaţiile au echivalat cu defăimarea jurnaliştilor palestinieni cărora li s-a pus în mod nefondat „etichete teroriste”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.