Autorităţile pakistaneze anunţă vineri că au arestat un asociat apropiat al lui Osama ben Laden, fondatorul Al-Qaida şi ”creierul” atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, ucis în 2022 în Pakistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficial din domeniul luptei antiteroriste din provincia Punjab (est), cea mai populată din Pakistan, l-au arestat pe Amin Ul-Haq în orşul Gujrat.

Ei îl acuză de planificarea unor ”activităţi de sabotaj” şi de faptul că încearcă ”să ţintească instalaţii importante” în Pakistan.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Arestarea lui Amin Ul-Haq este o victorie majoră în eforturile luptei împotriva terorismului în curs în Pakistan şi în întreaga lume”, anunţă înt-un comunicat Departamentul Antiterorist din Punjab.

El era înregistrat de către Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi ONU ca un asociat Al-Qaida şi ben Laden, a subliniat într-o conferinţă de presă şeful departamentului antiterorist din Punjab, Usman Akram Gonadal.

”El a ieşit din nou la suprafaţă după retragerea (din Afganistan) a forţelor occidentale ale NATO. El s-a dus în Afganistan în august şi a început să depună eforturi să reorganizeze Al-Qaida”, a declarat el.

Forţe americane susţinute de NATO au răsturnat de la putere, în 2001, primul regim taliban, care a refuzat să predea Statelor Unite membrii Al-Qaida responsabili de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 pe teritoriul american.

Osama ben Laden a fost descoperit apoi în Pakistan, unde locuia şi unde a fost ucis în cursul unei opoeraţiuni americane, în 2011.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan în august 2021.

Islamabadul îi acuză pe talibanii aflaţi la putere la Kabul că au eşuat să eradicheze grupări care se refugiază pe teritoriul afgan şi pregătesc atacuri împotriva Pakistanului.

Guvernul taliban susţine, la rândul său, că nu va permite unor grupări străine să opereze din Afganistan.

Însă relaţiile Islamabadului cu Kabulul s-au deteriorat.

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a anunţat o nouă campanie militară în vederea unei îndiguiri a violenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.