Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, a declarat marţi că Washingtonul se află în spatele arestării în Franţa a lui Pavel Durov, fondatorul şi directorul executiv al platformei de mesagerie Telegram, care joacă un rol-cheie în comunicarea din războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pavel Durov, antreprenor de origine rusă, a fost arestat în Franţa în weekend în cadrul unei anchete privind infracţiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri şi tranzacţii frauduloase pe platforma sa criptată, al cărei conţinut criptat nu este moderat, au declarat luni procurorii francezi.

CITEȘTE ȘI CEO-ul Telegram Pavel Durov, audiat în legătură cu 12 infracţiuni privind ”infracţionalitatea organizată”, anunţă procuroarea Parisului Laure Beccuau
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Fără a furniza dovezi, preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, un aliat lui Vladimir Putin, a declarat că Statele Unite, prin intermediul Franţei, încearcă să exercite controlul asupra Telegram.

„Telegram este una dintre puţinele şi în acelaşi timp cele mai mari platforme de internet asupra căreia Statele Unite nu au nicio influenţă”, a declarat Volodin într-o postare. „În ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA, este important pentru (preşedintele Joe) Biden să aibă Telegram sub control”, a afirmat Volodin.

Casa Albă nu a comentat arestarea lui Durov. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că arestarea nu a fost „în niciun caz o decizie politică”.

CITEȘTE ȘI Arestarea patronului Telegram Pavel Durov ”nu este deloc o decizie politică”, dă asigurări Macron şi denunţă ”informaţii false”

Kremlinul a declarat luni că nu a văzut încă nicio acuzaţie oficială a Franţei împotriva lui Durov.

Aplicaţia criptată Telegram, cu sediul în Dubai, are aproape 1 miliard de utilizatori şi este deosebit de influentă în Rusia, Ucraina şi republicile din fosta Uniune Sovietică. După ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conţinut nefiltrat - uneori explicit şi înşelător - ale ambelor părţi ale războiului şi pentru politica din jurul conflictului.

Platforma a devenit ceea ce unii analişti numesc „un câmp de luptă virtual” pentru război, folosit intens de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi de oficialii săi, precum şi de guvernul rus. 

CITEȘTE ȘI Cine este Pavel Durov? Fondatorul miliardar al Telegram rămâne o figură misterioasă. Supranumit cândva „Zuckerberg al Rusiei”, Durov s-a lăudat că este tatăl biologic a peste 100 de copii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.