Un student, activist marxist, a fost răpit fiind băgat cu forţa într-o maşină de către ceea ce sunt suspectaţi a fost poliţişti în civil, când se afla în drum spre celebrarea zilei de naştere a fostului lider chinez Mao Zedong, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Qiu Zhanxuan, şeful Societăţii Marxiste din China de la Universitatea Pekin, este unul dintr-o serie de studenţi lideri socialişti care au dispărut în ultimele luni în urma încercărilor lor de a susţine muncitorii chinezi.

Astfel, au apărut noi întrebări privind ideologia marxistă a Partidului Comunist într-o perioadă în care preşedintele chinez Xi Jinping încearcă să portretizeze guvernul ca fiind un susţinător ferm al muncitorilor şi cetăţenilor simpli.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Qiu se afla în drum spre ceremonia care aniversa 125 de ani de când s-a născut Mao. El a fost capturat de opt persoane, fiind prins de braţe şi de picioare şi băgat cu forţa într-o maşină, conform unui student care a fost martor la incident.

Studentul, care a cerut să rămână anonim, a declarat că l-a auzit pe Qiu cum striga: „Nu am încălcat legea, de ce mă luaţi? Ce faceţi?”.

Conform martorului, bărbaţii care l-au luat pe Qiu s-au identificat ca fiind ofiţeri ai Ministerului de Securitate Publică.

„Ce este greşit în a ne aminti de Mao? Ce legi încălcăm? Cum pot răpi un student al Universităţii Peking în public?”, a declarat studentul pentru CNN.

Înainte de dispariţia sa, Qiu a susţinut ferm muncitorii chinezi şi a cerut oamenilor să celebreze aniversarea lui Mao.

Cel puţin 10 tineri activişti chinezi au fost reţinuţi în oraşele mari în China începând cu august. Un student al Universităţii Peking a declarat pentru CNN în noiembrie că şi distribuirea de fluturaşi ar putea pune oamenii în pericol.

„Toată Universitatea Peking este sub teroare acum”, a afirmat el.

Totul a început după o dispută privind piaţa muncii în sudul Chinei. Acolo, muncitorii de la firma Jasic Technology din Shenzhen au încercat să îşi formeze un sindicat. Guvernul le-a refuzat cererea, însă staff-ul a continuat depunerea de petiţii. În iulie, zeci de muncitori ar fi fost reţinuţi de poliţie, unii dintre ei susţinând că au fost agresaţi de ofiţeri.

La sfârşitul lui iulie, o grupare de studenţi de stânga, care s-au autoproclamat ca fiind maoişti, au venit din toată ţara pentru a se alătura protestelor, atrăgând atenţia întregii naţiuni.

Un absolvent al Universităţii Peking, Yue Xin, a publicat o scrisoare deschisă către studenţii de la universităţile din China pentru a susţine muncitorii şi a semna petiţia. Pe măsură ce interesul naţiunii pentru proteste a crescut, guvernul a început să ia măsuri. În următoarele luni, mai mulţi studenţi, printre care şi Yue, au fost răpiţi de grupări de bărbaţi neidentificaţi.

În noiembrie, Universitatea Peking a informat că a descoperit şi eliminat „o organizaţie ilegală” din Societatea Marxistă a şcolii, susţinând că scopul grupării era să submineze puterea statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.