Uniunea Europeană (UE) - care a fost ”prea optimistă” cu privire la livrările de vaccin împortriva covid-19 - vrea să consolideze producţia în masă, pentru ca Cei 27 să fie mai bine pregătiţi în lupta împotriva unor noi variante ale noului coronavirus, a anunţat miercuri, în Parlamentul European (PE0, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.
”Noi am subestimat dificultăţile legate de producţia în masă (...). Am fost prea optimişti şi, fără îndoială, prea încrezători în livrarea la timp a dozelor comandate”, a recunoscut - din nou - şefa Comisiei în faţa eurodeputaţilor.
In Europe, vaccination is gathering pace.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 10, 2021
We work as hard as we can to reach our goal: 70% of adult Europeans vaccinated by the end of the summer.
At the same time, we start drawing lessons and preparing for the future.https://t.co/biPGSmtPI8
În urma conceperii rapide a vaccinurilor, ”industria trebuie să se adapteze ritmului fără precedent al ştiinţei. (...). Avem nevoie de o coordinare sporită în privinţa ingredientelor-cheie, este necesar să creştem puterea capacităţilor (...) pentru a ne asigura că vom fi în siguranţă în iarnă, în pofida variantelor”, a insistat ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Comisia - care a negociat precomenzi în numele Celor 27 - este vizată de un foc continuu de critici, în urma unor importante întârzieri în livrările prmelor trei vaccinuri autorizate în UE, din cauza unor dificultăţi legate de instalaţii de producţie din Europa.
”Unul dintre blocaje priveşte moleculele de sinteză (...). Vaccinurile conţin până la 400 de ingrediente, iar producţia implică până la 100 de întreprinderi. Am înfiinţat un Grup de lucru care să crească proucţia (...), cu obiectivul de a identifica problemele şi a le rezolva”, a anunţat von der Leyen.
În paralel cu acest ”Grup de lucru”, plasat sub conducerea comisarului însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton, Bruxellesul urmează să lanseze, în cadrul unei noi agenţii - HERA -, un program public-privat care asociază industria farmaceutică şi organisme de cercetare, cu scopul pregătirii în vederea viitoarelor crize sanitare.
”Bătălia împotriva virusului nu este un sprint, este un maraton, care cere rezistenţă şi tenacitate. Trebuie să anticipăm imediat (...), lansându-ne planul de pregătire împotriva noilor variante”, printr-o consolidare a ”secvenţierii rapide” şi ”împărtăţirea sistematică” a datelor, subliniază ea.
Preşedinta Comisiei, şi-a exprimat ”regretul”, în această sesiune plenară a Parlamentului European (PE), cu privire la episodul controversat în care Bruxellesul a dat înapoi de la includerea Irlandei de Nord în mecanismul său de control al exportului vaccinurilor - care i-au adus furia Belfastului, Dublinului şi Londrei.
”Erori s-au comis în procesul care conduce la decizie, iar eu regret profund acest lucru. Însă, până la urmă, am acţionat corect şi pot să vă garantez că această Comisie a mea va face totul pentru a apăra pacea în Irlanda de Nord”, a declarat Ursula von der Leyen.
Preşedinta CE a recunoscut eşecuri UE în lupta împotriva covid-19 şi faptul că Uniunea a înregistrat întârzieri în campania de vaccinare, scrie Reuters.
Ea a fost chemată în faţa eurodeputaţilor după ce a fost criticată dur cu privire la două puncte - lentoarea distribuirii vaccinurilor împotriva covid-19 - a căror achiziţie o coordonează - şi controlul exporturilor vaccinurilor către Irlanda de Nord - la care a renunţat din cauza riscului restabilirii unor controale fizice la frontiera între cele două Irlande.
Von der Leyen insists on EU having 'fair share' of vaccines but admits mistakes were made over Ireland.https://t.co/Ft37gf5bBl pic.twitter.com/4qjHrQimz1
— euronews (@euronews) February 10, 2021
În urma întârzierii livrărilor vaccinurilor şi unui conflict cu laboratorul britanic AstraZeneca, Ursula von der Leyen a anunţat că 26 de milioane de doze de vaccinuri împotriva covid-19 au fost repartizate între Cei 27 şi că 70% dintre adulţii europeni urmează să fie vaccinaţi până la sfârşitul verii.
”Cu toate acestea, este un fapt că nu ne aflăm azi acolo unde voiam să fim în lupta împotriva noului coronavirus”, a recunoscut ea în Parlamentul European.
”Am întârziat în aprobarea (vaccinurilor). Am fost prea optimişti cu privire la producţia în masă. Poate că am avut prea multe certitudini cu privire la faptul că aceste comenzi aveau să fie efectiv livrate la timp”, a spus ea.
Von der Leyen a recunoscut că o serie de erori a condus la decizia cu privire la controlul exporturilor vaccinurilor.
Ea a apărat centralizarea comenzilor vaccinurilor împotriva covic-19 de către Comisie, care a condus, astfel, în opinia sa, la evitarea unei situaţii nedrepte, în care câteva ţări mari ar fi putut să profite de puterea lor economică pentru a lua dozele disponibile.
Ea consideră totodată că UE nu îşi poate permite să-şi precipite procedurile de validare a vaccinurilor împotriva covid-19, în pofida faptului că acest lucru a condus la întâzieri de trei-patru săptămâni.
UE urmează să implementeze o nouă reţea de teste clinice, cu scopul de a furniza mai rapid date autorităţilor de reglementare, în afară de înfiinţarea ”Grupului de lucru” însărcinat cu accelerarea producţiei vaccinurilor, a anunţat Ursula von der Leyen .
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...