China, vizată de o nouă serie de sancţiuni europene cu privire la încălcarea drepturilor omului minorităţii musulmane uigure în Xinjiang, ameninţă Uniunea Europeană cu riscul unei ”confruntări”, în cazul în care UE adoptă aceste sancţiuni, care vizează de asemenea o reformare a sistemului electoral în Hong Kong, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ţin să subliniez că sanţciunile sunt o confruntare. Sancţiuni care au la bază minciuni ar putea fi interpretate ca o atingere deliberată la adresa securităţii şi dezvoltării Chinei”, a avertizat marţi ambasadorul Chinei la UE Zhang Ming, în cadrul unei discuţii organizate de către European Policy Centre la Bruxelles.

”Este responsabilitatea Guvernului chinez să apere securitatea şi bunăstarea populaţiei Chinei”, adaugă el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vrem, avem nevoie, dorim dialogul şi non-confruntarea”, dă el asigurări.

”Cerem părţii europene să se gândească la acest lucru de două ori. Dacă unii insistă asupra confruntării, nu vom da înapoi, pentru că nu avem altă opţiune decât să ne asumăm responsabilităţile faţă de ţara noastră”, a conchis el.

China este vizată de o nouă serie de sancţiuni europene cu privire la încălcarea drepturilor omului minorităţii musulmane uigure în Xinjiang, potrivit unor surse diplomatice europene.

Mai multe ţări sunt vzate de aceste sanţciuni, care constau în interdicţii de călătorie şi blocarea activelor deţinute de către oficiali şi entităţi pe teritoriul Uniunii.

Aceste măsuri urmează să fie supuse aprobării miniştrilor de Externe UE la 22 martie, într-o reuniune de pregătire a unui summit european prevăzut la 25-26 martie, în care liderii europeni urmează să-şi hotărască strategia cu privire la China.

În vederea adoptării acestor sancţiuni este necesară unanimitatea.

Europenii pregătesc, pentru aprilie, un pachet de măsuri împotriva încălcării de către Beijing, a principiului ”o ţară, două sisteme” de la retrocedarea Hong Kongului de către Marea Britanie, în 1997, prin adoptarea unei reforme a sistemului electoral în Hong Kong - care dă puterii centrale un drept de veto asupra candidaturilor opozaţiei care militează în favoarea democraţieie, în alegerile legislative, potrivit surselor citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.