Uniunea Europeană trebuie să îşi revizuiască bugetul şi să ia în considerare lansarea unui nou fond pentru investiţii suplimentare majore în energie, necesare pentru scăpa de dependenţa de gazul rusesc, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condiţiile în care Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că UE s-ar putea confrunta anul viitor cu o criză a gazului, dacă Rusia îşi reduce şi mai mult livrările, relatează Reuters.
"Întrebarea este dacă bugetul UE mai este încă adecvat scopului, iar o privire nouă, printr-o revizuire intermediară a sa, ar deschide posibilitatea de a crea un fond suveran" dedicat energiei, a declarat Urusula von der Leyen.
Şefa Comisiei Europene a refuzat să precizeze dacă acest nou fond ar însemna ca UE să contracteze alte datorii comune, dar a spus că fondurile existente ale blocului ar trebui "suplimentate din alte surse".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Uniunea Europeană are suficient gaz pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie anul viitor, dacă Rusia reduce şi mai mult livrările, a avertizat luni Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), îndemnând guvernele să acţioneze mai rapid pentru a economisi energie şi pentru a extinde sursele regenerabile.
În ciuda faptului că Rusia a redus livrările de gaze în acest an, Europa a evitat o criză severă şi a început iarna cu depozitele de gaz pline - datorită, în parte, măsurilor de urgenţă luate de UE pentru a face rezerve, plus o perioadă norocoasă de vreme blândă şi preţuri ridicate la gaze care au redus cererea de combustibil. Însă anul viitor ar putea reprezenta un test şi mai dur decât criza energetică ce a dus anul acesta la creşterea facturilor la combustibil în gospodăriile europene şi a forţat industrii să se închidă temporar, pentru a evita un consum prea costisitor de gaz.
În cazul în care Rusia ar reduce cota - mică - de gaz pe care încă o livrează Europei, iar cererea de gaz din China şi-ar reveni de la minimele induse de blocajul COVID-19, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de gaz de 27 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2023, estimează AIE.
Consumul total de gaze din UE a fost de 412 miliarde de metri cubi în 2021, potrivit datelor UE.
"Aceasta este o provocare serioasă", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, adăugând că deficitul ar fi fost de aproximativ 60 bcm fără măsurile de răspuns de urgenţă ale UE.
Posibila penurie ar putea fi evitată prin extinderea subvenţiilor şi a politicilor de economisire a energiei, prin renovarea locuinţelor şi înlocuirea încălzirii pe bază de combustibili fosili cu pompe de căldură, continuând totodată să se avanseze cu planurile UE de extindere masivă a energiei regenerabile, recomandă AIE. De asemenea, organismul internaţional de monitorizare a energiei a solicitat campanii mai bune pentru a-i încuraja pe consumatori să folosească mai puţină energie.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aprovizionarea cu gaze a blocului este "sigură pentru această iarnă", iar UE se pregăteşte deja pentru următorul sezon.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.