Uniunea Europeană urmează să lanseze luni procedura semnării şi punerii în aplicare a acordului comercial încheiat joi, în Ajunul Crăciunului, cu Londra şi prezentat vineri statelor membre ale Uniunii de către negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o versiune doar în limba engleză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primirea veştii de către ambasadorii statelor membre UE a fost ”destul de sobră”, declară pentru AFP un diplomat european.

”Nu a fost o mare bucurie, pentru că un divorţ nu este o veste foarte bună”, declară el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O versiune provizorie în engleză le-a fost pezentată ambasadorilor.

”Textul, care are 1.200 de pagini, va fi examinat până luni, pentru a se stabili că nu există subiecte ascunse care ar putea să ridice probleme”, precizează diplomatul.

O nouă reuniune a ambasadorilor este prevăzută luni, în vederea lansării semnării proiectului acordului de către statele membre şi aprobarea acestuia de către Parlamentul European (PE).

Statele membre urmează să susţină şi semneze textul marţi seara sau miercuri.

Documentul va fi publicat, după aceea, în Jurnalul Oficial al UE, joi, pentru a putea intra în vigoare vineri, la 1 ianuare 2021.

Cei 27 urmează, de asemenea, să hotăească aplicarea provizorie a acordului, deoarece acesta nu a fost ratificat, în vederea ieşirii regatului din piaţa unică.

Această aplicare provizorie ar urma să dureze două luni, a precizat diplomatul citat.

Statele membre urmează să discute, de asemenea, despre măsuri autonome decise în mod unilateral în vederea sanţcionării nerespectării acordului de către Regatul Unit.

”Trebuie să se decidă cum vor fi luate măsurile”, a precizat diplomatul citat.

În cadrul reuniunii, ambasadorii au discutat şi despre modul în care să se răspundă unei comunicări considerate ”prea agresive” şi ”foarte populiste” a Guvernului britanic în prezentarea atât a Acordului Retragerii (Acordul Brexitului), cât şi a acordului comercial post-Brexit.

CINCI MILIARDE DE EURO PENTRU ÎNTREPRINDERI

”UE va aminti ce conţine acordul, cum au fost apărate interesele UE împotriva riscurilor concurenţei neloiale, ce permite şi ce nu permite acordul să se evite, pentru că Regatul Unit a părăsit piaţa internă şi Uniunea Vamală”, declară diplomatul citat.

UE urmează, apoi, să pună în aplicare măsurile prevăzute în vederea ajutării întreprinderilor şi sectoarelor de activitate UE, inclusiv pescuitul, fragilizate de consecinţele economice ale plecării Regatului Unit.

Un buget în valoare de cinci miliarde de euro a fost prevăzut în acest sens - prin anvelope naţionale.

”Fondurile comunitare vor fi disponibile în martie 2021, însă prefinanţări sunt prevăzute în vederea evitării pierderilor, iar ele vor fi retroactive începând de la 1 ianuarie 2021”, precizează diplomatul.

Acordul a fost încheiat joi, în ajunul Crăcunului, la ora locală 14.44 (15.44, ora României).

Prin acest parteneriat economic şi comercial, UE îi oferă fostului său membru un acces - fără taxe vamale şi cote - la piaţa sa de 450 de milioane de consumatori, însă prevede sancţiuni şi măsuri compensatorii în cazul unei nerespectări a reglementărilor documentului în domeniile ajutoarelor de stat, mediului, dreptului muncii şi fiscalităţii, în vederea evitării oricărui dumping.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.