Uniunea Europeană (UE) îndeamnă Rusia să efectueze o anchetă transparentă în urma dezvăluirilor Germaniei cu privire la otrăvirea cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi, opozantul politic al lui Vladimir Putin, otrăvit cu acelaşi agent neurotoxic cu care s-a încercat asasinarea fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în martie 2019, în Anglia, relatează Euronews.
Navalnîi a fost ”victima unei crime”, ”menite să-l reducă la tăcere”, a denunţat cancelarul german Angela Merkel.
German Chancellor Angela Merkel said the poisoning of Russian opposition leader Alexei Navalny was an “attempted murder” with a nerve agent. She condemns it and calls Russia’s government to explain what happenedpic.twitter.com/DfSpxCnkvD
— Alfons López Tena (@alfonslopeztena) September 3, 2020
Merkel i-a informat pe partenerii săi din UE şi NATO cu privire la rezultatele unor teste, în vederea ”unei reacţii comune adecvate”.
Toţi au condamnat folosirea acestui agent neurotoxic de tip mililtar.
Creată de către sovietici în anii '70, această armă chimică se prezintă cel mai adesea sub forma unei pudre fine, susceptibile să pătrundă în porii pielii sau în căile respiratorii.
Navalnîi a fost transferat la Berlin, după ce s-a simţit rău, în timpul unui zbor în Siberia, luna trecută, şi se află în continuare în comă indusă.
Susţinătorii săi dau asigurări că a fost otrăvit din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.
”Încă din primul moment în care am auzit vorbindu-se despre ceea ce i s-a întâmplat lui Aleksei Navalnîi, nu am avut nicio îndoială asupra faptului că era vorba despre un atac deliberat împotriva celui care este, în prezent, cel mai eficient, cel mai eminent, sincer, cel mai periculos adversar politic al regimului lui Putin”, declară Vladimir Kara-Murza, un politician şi un activist din opoziţia rusă.
Kremlinul a respins aceste acuzaţii.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a plâns că ele nu sunt susţinute cu probe.
”Pentru moment, partea rusă nu a primit nici măcar un document cu privire la acest caz. Cererile Ministerului Public, trimise mai devreme, sau ale medicilor ruşi nu au fost onorate, iar noi nu am primit niciun detaliu despre declaraţia făcută de către partea germană. Zero. Nimic”, a declarat ea.
Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află ”în stare gravă”, ”asistat respiratioriu”, a anunţat într-un comunicat Spitalul Charité din Berlin, unde a fostinternat după transferul din Rusia.
Kremlinul a respins ideea potrivit căreia Navalnîi ar fi fost otrăvit de către autorităţile ruse, ”un zgomot gol” potrivit Moscovei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...