Uniunea Europeană a avertizat ţările în curs de dezvoltare că Rusia le oferă cereale ieftine "pentru a crea noi dependenţe prin exacerbarea vulnerabilităţilor economice şi a insecurităţii alimentare globale", potrivit unei scrisori văzute miercuri de Reuters.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris luni ţărilor în curs de dezvoltare şi ţărilor din Grupul celor 20 pentru a le îndemna să vorbească "cu o voce clară şi unitară" pentru a determina Moscova să revină la acordul care a permis exportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi să înceteze să mai vizeze infrastructura agricolă a Ucrainei.
Acordul pentru cereale de la Marea Neagră a fost negociat în iulie 2022 de Naţiunile Unite şi Turcia pentru a ajuta la atenuarea unei crize alimentare globale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. După ce a renunţat la înţelegere luna trecută, Rusia a început să vizeze porturile ucrainene şi infrastructura de cereale de la Marea Neagră şi de pe Dunăre, iar preţurile globale ale cerealelor au crescut brusc.
"În timp ce lumea se confruntă cu o aprovizionare perturbată şi preţuri mai mari, Rusia abordează acum ţările vulnerabile cu oferte bilaterale de transport de cereale la preţuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă pe care şi-a creat-o singură", a declarat Borrell.
"Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependenţe, prin exacerbarea vulnerabilităţilor economice şi a insecurităţii alimentare globale", a adăugat el.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus săptămâna trecută liderilor africani că Rusia este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene către Africa, atât pe bază comercială, cât şi pe bază de ajutor, pentru a îndeplini ceea ce el a spus că este rolul esenţial al Moscovei în securitatea alimentară globală.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rusia a declarat că, în cazul în care cererile de îmbunătăţire a propriilor sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte vor fi îndeplinite, va lua în considerare resuscitarea acordului de la Marea Neagră. Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi SWIFT. UE a scos-o din acest sistem în iunie 2022.
"UE nu a precupeţit niciun efort pentru a se asigura că sancţiunile nu au niciun impact asupra securităţii alimentare a ţărilor terţe. Nu există sancţiuni asupra exporturilor de alimente şi îngrăşăminte ale Rusiei către ţări terţe", arată Borrell.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luna trecută că oficialii ONU au "negociat recent o propunere concretă" cu Comisia Europeană pentru a permite unei filiale a Băncii Agricole Ruse să recâştige accesul la SWIFT. Borrell nu a menţionat această propunere în scrisoarea sa. El a declarat că UE va "continua să sprijine eforturile neobosite" ale Naţiunilor Unite şi ale Turciei pentru a relansa acordul privind cerealele de la Marea Neagră.
Borrell a împărtăşit scrisoarea din 31 iulie cu omologii săi din UE miercuri, afirmând că aceasta vizează "contracararea dezinformării ruseşti în legătură cu securitatea alimentară globală şi cu impactul sancţiunilor UE".
El a spus că este esenţial ca ţările UE să continue să facă lobby în restul lumii în ceea ce priveşte securitatea alimentară, în special înaintea reuniunii anuale a liderilor mondiali de la Naţiunile Unite, la New York, care va avea loc luna viitoare.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va prezida joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema foametei şi a insecurităţii alimentare globale cauzate de conflicte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.