Noul comisar european al Apărării Andrius Kubilius pledează vineri în favoarea unui adevărat "big bang" în sectorul apărării în Europa, singurul mijloc, în opinia sa, de a putea face faţă unei eventuale agresiuni ruse, relatează AFP.
”Trebuie să trecem de la ceea ce unii numesc o abordare progresivă în creşterea capacităţilor noastre de apărare la o abordare de tipul «big bang»”, subliniază într-un interviu acordat AFP fostul premier lituanian, care preia-şi duminică noua funcţie la Bruxelles.
Această schimbare de abordare este cu atât mai indispensabilă cu cât ameninţarea rusă se precizează, avertizează el. ”Rusia poate să fie pregătită să lanseze un atac militar împotriva unui stat UE sau NATO înainte de 2030”, avertizează el, citând mai multe rapoarte ale serviciilor de informaţii.
”Întrebarea este dacă există suficientă voinţă politică (în Europa) să ne apărăm”, adaugă el.
Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă îi poate convinge pe europeni să aloce mijloace suplimentare propriei apărări? ”Eu văd necesitatea de a se cheltui mai mult în apărare nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin”, subliniază Kubilius.
După invazia rusă a Ucrainei la 24 februarie 2022, ţările europene depun eforturi să-şi consolideze industria apărării, însă capacităţile rămân insuficiente.
Cu toate acestea, potrivit unor estimări NATO, preluate de presă şi citate de către Kubilius, va fi necesar ca - până în 2044 - să se adauge capacităţilor existente aproximativ 49 de brigăzi noi, 1.500 de tancuri sau încă 1.000 de piese de artilerie.
500 DE MILIARDE DE EURO PE O PERIOADĂ DE ZECE ANI
”Suntem cu mult sub aceste nevoi, cărora trabuie să le răspundem până în 2030, pentru că nu-i putem cere preşedintelui (rus Vladimir) Putin să-şi amâne planurile în 2044”, avertizează el.
Kubilius, a cărui funcţie nu a existat până în prezent în cadrul Comisiei, vrea acum să ajute industrria europeană să devină mai puternică. După ce cifrele vor fi confirmate, ”trebuie să avem un plan cu o viziune clară a industriei”, subliniază el.
”Vom aduce valoare adăugată dacă vom ajunge, printr-o cerere importantă, la contracte pe termen lung şi la bani clar identificaţi”, insistă el.
El explică că, dacă Lituania, de exemplu, vrea să cumpere 20 de tancuri, ea va plăti mai scump şi nu va avea prioritate faţă de comenzi mai importante.
Dar, dacă europenii vor comanda 1.500 de tancuri dintr-o dată, ”ne putem înţelege ca preţul să fie mai mic”, iar acest lucru va încuraja industria, care are nevoie de vizibilitate pe termen lung.
Investiţia nu este mai puţin colosală, de aproximativ 500 de miliarde de euro pe o perioadă de zece ani, în opinia lui Kubilius, care consideră însă că există soluţii.
Cele 23 de state europene membre NATO s-au angajat să aloce cel puţin 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) cheltuielilor militare. Însă, aminteşte noul comisar european, secretarul general al NATO vrea să crească acest prag. Or, explică el, cheltuieli militare cu 1% în plus în UE înseană ”200 de miliarde în plus” investiţii în apărare.
El s-a arătat în schimb mai evaziv cu privire la mijloacele finanţării acestei creşteri.
Un împrumut european nu i se pare deloc potrivit, pentru că această idee ”îi face pe toată lumea nevoasă”.
Mai multe ţări, între care Germania sau Olanda, se opun ca UE să se împrumute din nou, aşa cum a făcut pentru prima oară în istoria sa după pandemia covid-19.
Ideea ar fi, astfel, de a convinge statele membre să împrumute, încă de pe acum, până la 500 de miliarde de euro, pe care să le ramburseze pe o perioadă de mai mulţi ani, cu ajutorul banilor prevăzuţi oricum cu scopul de a se conforma noilor exigenţe NATO, explică el.
UE alocă mai puţin de 0,1% din PIB-ul său pentru a ajuta militar Ucraina, în timp ce cheltuielile militare ruse absorb 9% din PIB-ul rus, explică el.
Este, aşadar, urgent să se corecteze tirul, altfel se vor ”repeta greşelile” comise în anii '30, a dat el asigurări joi în Parlamentul Ruropean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.