Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei şi creşterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noul şef al diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, şi pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format "Weimar" la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deţinut de Ministerul Afacerilor Externe şi unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a şi Jacqueline Kennedy.

Luni, Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui un nou acord de cooperare pentru a combate operaţiunile de dezinformare străine, în special cele care provin din Rusia, a anunţat Séjourné în weekend.

De asemenea, miniştrii vor prezenta un raport comun cu privire la noile atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări.

"Cele trei ţări ale noastre au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Luni, vom face anunţuri privind o nouă cooperare împotriva dezinformării şi a atacurilor informaţionale ruseşti", a declarat Stéphane Séjourné într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France.

Până în prezent, atacurile au fost lansate prin intermediul "fabricilor de troli" şi al site-urilor de ştiri false.

"Vom dezvălui publicului instrumentele acestei dezinformări în mod transparent. Vom dezvălui atacurile care au fost comise. Şi cu dovezi", a adăugat ministrul, subliniind, de asemenea, "dovezi coroborate care indică faptul că există operaţiuni latente. Instrumente care pot fi activate în orice moment, în special în timpul unor alegeri" în cele trei ţări.

Potrivit ministrului, aceste atacuri sunt concepute pentru a diviza opinia publică, dacă nu îi divizează pe liderii Uniunii Europene, care intenţionează să continue să susţină Ucraina în război cu Rusia.

Chiar în ziua în care şi-a preluat funcţia, Stéphane Séjourné a marşat pe ideea că "a ajuta Ucraina înseamnă a garanta victoria democraţiei". Ministrul a ales să facă prima sa vizită oficială la Kiev, înainte de a merge la Berlin şi Varşovia.

Parisul, Berlinul şi Varşovia consideră că o cooperare mai strânsă în cadrul triunghiului de la Weimar este o modalitate de a consolida poziţia Europei pe scena internaţională şi de a răspunde mai eficient la provocările comune. Cele trei ţări au o greutate considerabilă, atât din punct de vedere geografic - ele reprezintă Europa de Vest, Centrală şi de Est -, cât şi demografic, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, aproape jumătate din populaţia UE.

Ponderea lor este, de asemenea, militară (mai mult de un sfert din cheltuielile militare) şi politică, cu o largă reprezentare.

Ziua de luni va fi, de asemenea, dedicată Orientului Mijlociu şi războiului din Gaza, un alt domeniu de preocupare majoră care, pentru o vreme, părea să eclipseze războiul din Ucraina.

Stéphane Séjourné, care a fost recent în regiune, va discuta cu omologii săi despre lupta împotriva terorismului, despre eliberarea ostaticilor, inclusiv a celor trei cetăţeni francezi care sunt încă reţinuţi în Fâşia Gaza, despre sancţiunile împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas şi împotriva coloniştilor israelieni violenţi din Cisiordania, despre armistiţiul umanitar şi despre posibile iniţiative pentru a evita escaladarea regională.

O declaraţie comună urmează să fie emisă la finalul reuniunii, iar o conferinţă de presă este programată pentru ora locală 17:15 (16:15 GMT).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.