Parlamentul ucrainean a adoptat marţi un proiect de lege care prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe cu legături cu Patriarhia de la Moscova, considerată adesea un releu de influenţă a Kremlinului, după doi ani de la Invazia Ucrainei de către Rusia, anunţă mai mulţi deputaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fără vreo susrpriză, Rusia a denunţat imediat o tentativă a Kievului de a distruge ”ortodoxismul canonic”.

”Decizie istroică! Parlamentul a adoptat un proiect de lege care interzice o filieră a ţării agresoare în Ucraina”, anunţă pe telegram o deputată, Irina Gheraşcenko.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Nu va exista o biserică moscovită în Ucraina”, dă asigurări pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Potrivit altui parlamentar, Iaroslav Jelezniak, 265 de parlamentari au votat ”pentru”, în contextul în care minimum necesar era de 226.

Biserica vizată de această decizie era ordinioară cea mai populară în Ucraina, o ţară puternic majoritar ortodoxă.

Însă ea a piedut în ultimii ani numeroşi credincioşi, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a crescut în rândul populaţiei împotriva fostei puteri ruse.

Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea în 2018 a unei Biserici Ortodoxe ucrainene - independentă de Moscova - şi după invazia rusă, în februarie 2022, susţinută în mod deschis atunci de către Patriarhia de la Moscova.

9.000 DE PAROHII

Potrivit deputatului ucrainean Iaroslav Jelezniak, această nouă lege - care este necesar să fie promulgată de către preşdintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de a intra în vigoare - dă un termen de două ani parohiilor bisericii vizate ”să rupă legăturile cu Biserica Ortodoxă rusă”, care susţine invaiza rusă a Ucrainei.

”Noi sperăm ca decizia de azi să accelereze trecerea acestor parohii către Bierica Ortodoxă” independentă faţă de tutela Moscovei, adaugă deputata Irina Gheraşcenko.

Presa scrie că Biserica cu legături cu Rusia are în continuare 9.000 de parohii în Ucraina, în timp ce rivala sa independentă are 8.000-9.000 de parohii.

Concret, potrivit unor experţi ucraineni, desfiinţarea parohiilor cu legături cu Moscova poate să dureze luni sau ani de zile, deoarece interzicerea fiecăreia dintre ele este necesar să fie aprobată de către un tribunal.

4% DINTRE UCRAINENI

Biserica Ortodoxă vizată de această interdicţie anunţa în mai 2022 că rupe orice legătură cu Patriarhia de la Moscova şi acuza autorităţile ucrainene de persecuţie.

Însă Guvernul ucrainean conbsideră că ea rămâne de facto dependentă de Rusia, iar mai mulţi dintre demnitarii acesteia sunt vizaţi  de anchete penale.

Hotărâtrea Parlamentului ucrainean vizează ”să distrugă ortoxismul canonic şi adevărat şi să aducă în locul său un substitut, o falsă  biserică”, a tunat marţi o purtător de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de televiziunea de stat.

Potrivit unui sondaj realizat în 2023 de către Institutul de Socilogie de la Kiev, 66% dintre ucraineni erau în favoarea interzicerii Bisericii cu legături cu Moscova.

O majoritate de 54% dintre ucraineni se identifică cu Biserica independnetă, iar doar 4% cu cea supusă Patriarhiei ruse, potrivit unui studiu de opinie realizat de aceeaşi organizaţie în 2022, în comparaţie cu 42% şi, respectiv, 18%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.