În urmă cu un an, forţele ucrainene sărbătoreau eliberarea oraşului Herson din sudul ţării. Dar de atunci, cei aproximativ o mie de kilometri de linie de front nu s-au modificat, în ciuda unei contraofensive ucrainene majore şi a multiplelor atacuri ruseşti, potrivit AFP.
Principalele puncte fierbinţi de pe un front în mare parte îngheţat sunt atât la sud, cât şi la est.
Bătălia pentru Nipru
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De la eliberarea oraşului Herson, la 11 noiembrie 2022, râul Nipru, în sud, este cel care separă beligeranţii. Pe malul drept se află forţele ucrainene, iar pe cel stâng ocupanţii ruşi. Şi fiecare parte o bombardează neîncetat pe cealaltă.
La 6 iunie, chiar în momentul în care Ucraina îşi lansa vasta contraofensivă de vară în sud şi în est, o explozie a distrus parţial barajul Kakhovka, situat în zona ocupată în amonte de Herson, provocând inundaţii de amploare pe ambele maluri. Kievul a crezut că Moscova a dinamitat infrastructura pentru a încetini armata ucraineană.
În lunile care au urmat, nu au existat mişcări majore de trupe în această parte a frontului, iar Niprul a rămas dificil de traversat.
Însă, în toamnă, forţele ucrainene păreau să fi reuşit să securizeze mai multe capete de pod pe malul stâng al Niprului, iar ruşii nu păreau capabili să le disloce. Rămâne întrebarea dacă aceste poziţii sunt suficiente pentru a lansa atacuri mai ambiţioase.
Speranţe spulberate la Robotîne
La sfârşitul lunii august, după aproape trei luni de lupte ucigaşe, Ucraina credea că a străpuns liniile de apărare ruseşti din sud, o reţea complexă de câmpuri minate, tranşee, tuneluri şi capcane antitanc care se întinde pe sute de kilometri.
Prin cucerirea satului Robotîne din regiunea Zaporojia, Kievul a crezut că poate înainta spre oraşele Tokmak şi Melitopol şi apoi să ajungă la coasta Mării Azov, împărţind armata rusă.
Dar, mai mult de două luni mai târziu, nimic nu s-a mişcat. Forţele ucrainene sunt blocate în sectorul Robotîne, sub focul inamicului, iar armata rusă chiar lansează acum propriile atacuri acolo, potrivit Kievului.
Puţin mai la est, liniile ruseşti au rezistat deja la începutul verii, când armata ucraineană şi-a concentrat atacurile, cu preţul unor pierderi grele, în zona satului Urozhaine. La fel, avansurile ucrainene au fost numărate doar în kilometri pătraţi.
Bahmut, încă mai este puternic
După 15 luni de luptă, Bahmut nu mai este decât un câmp de ruine, iar bilanţul uman este probabil de ordinul zecilor de mii de oameni, inclusiv un număr mare de foşti deţinuţi recrutaţi de grupul paramilitar Wagner în schimbul unei amnistii.
În luna mai, după 10 luni de carnagiu, Rusia a pretins că a cucerit oraşul. Dar bătălia continuă, în timp ce Ucraina şi-a declanşat în acelaşi timp ofensiva pe flancuri, recucerind mai multe sate de la graniţa cu Bahmut.
Ofensiva rusă asupra Avdiika
Lansată la jumătatea lunii octombrie, aceasta este cea mai recentă ofensivă a ruşilor, care doresc să cucerească acest oraş industrial încă din 2014, perioadă în careŕą Moscova pilota o rebeliune pro-rusă în estul Ucrainei.
Oraşul se află la 13 km nord de Doneţk, capitala regiunii omonime, controlată de Moscova. Timp de nouă ani, forţele ucrainene au fost tranşate acolo în spatele unor fortificaţii solide.
Din 10 octombrie, şi cu preţul unor pierderi grele, ruşii încearcă din nou să încerce să încerce să încerce Avdiivka.
În ciuda unui potop de focuri de armă şi a unor eşecuri, autorităţile ucrainene spun că rezistă.
Avdiivka mai are aproximativ 1.600 de locuitori, faţă de 30.000 înainte de invazia rusă.
Reocuparea Kupiansk
Kupiansk a fost ocupat încă din primele zile ale invaziei ruseşti din 24 februarie 2022. Dar, în luna septembrie a aceluiaşi an, oraşul şi regiunea sa Harkov au fost eliberate după o ofensivă ucraineană surpriză.
Dar în iulie 2023, armata rusă, aflată în defensivă în alte părţi, a lansat un atac spre Kupiansk.
Ucraina a decis să evacueze civilii din multe dintre satele din zonă, în timp ce Moscova a bombardat fără încetare, cum ar fi atacul cu rachete din 5 octombrie, care a ucis 59 de persoane în satul Groza.
Cu toate acestea, după mai bine de trei luni de atacuri, soldaţii ruşi nu au reuşit să pătrundă, astfel că şi aici frontul a fost în mare parte îngheţat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.