Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declaraţia candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump că ar putea pune capăt rapid conflictului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor, în timpul unei vizite la Washington, că Kievul va asculta orice sfat privind modul de a obţine o "pace justă" în război. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

"Dar noi (nu suntem) pregătiţi să mergem la compromis pentru lucrurile şi valorile foarte importante ... independenţa, libertatea, democraţia, integritatea teritorială, suveranitatea", a spus el.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Vizita lui Yermak a avut loc înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare din capitala SUA, unde Ucraina este aşteptată să fie principalul subiect de discuţie.

Trump, candidatul republican care îl provoacă pe preşedintele Joe Biden, a declarat în timpul unei dezbateri între cei doi săptămâna trecută că, dacă va fi reales în noiembrie, va rezolva rapid războiul din Ucraina înainte de preluarea mandatului în ianuarie.

El nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar face acest lucru, dar Reuters a raportat săptămâna trecută că doi consilieri cheie ai lui Trump i-au prezentat un plan care ar implica ameninţarea cu reducerea asistenţei americane dacă Kievul nu intră în negocieri cu Moscova.

Cu toate acestea, Trump a declarat în timpul dezbaterii că nu acceptă termenii preşedintelui rus Vladimir Putin. Putin a declarat că Rusia ar pune capăt războiului dacă Kievul este de acord să predea cele patru regiuni din estul şi sudul ţării revendicate de Moscova.

Întrebat cum evaluează Ucraina faptul că Trump ar gestiona războiul, Yermak a spus: "Răspuns cinstit: Nu ştiu. Să vedem".

Ucraina va face lobby pe lângă o nouă administraţie americană pentru a continua să îi ofere sprijin, a spus el, adăugând că Ucraina a primit sprijin bipartizan la Washington, iar sondajele au arătat că majoritatea americanilor încă sprijină Ucraina după doi ani de război.

"Va fi ... o decizie a poporului american. Vom respecta această alegere", a spus Yermak despre alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 50 de miliarde de dolari începând din 2022. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi că Statele Unite vor anunţa în curând peste 2,3 miliarde de dolari în noua asistenţă de securitate pentru Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.