Un adjunct al ministrului ucrainean al energiei a fost reţinut la Kiev pentru că ar fi luat mită o jumătate de milion de dolari, au anunţat luni serviciile de securitate ucrainene (SBU) într-un comunicat în care spun că au descoperit o schemă de corupţie la scară largă, relatează Ukrainskaia Pravda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oleksandr Heilo ar fi cerut mită de la managerii unor companii miniere din vestul Ucrainei care doreau să obţină transferul gratis de echipamente utilizate în minele din Doneţk, regiune din est, aflată aproape de linia frontului. Echipamentul în cauză este un echipament unic şi rar al unei companii de cărbune de stat situată în cea mai fierbinte zonă a liniei de front estice - Pokrovske, a declarat SBU. Oficialul, care era responsabil de siguranţa echipamentelor miniere, a cerut bani pentru evacuarea acestora.

Heilo, precum şi trei presupuşi complici ai săi au fost prinşi în flagrant delict şi riscă până la 12 ani de închisoare şi confiscarea averii, potrivit comunicatului SBU.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

La scurt timp după acest anunţ, guvernul ucrainean a anunţat că l-a demis pe Oleksandr Heilo, fără a comenta însă acuzaţiile care i se aduc.

De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, în Ucraina au izbucnit mai multe scandaluri de corupţie, în special în cadrul Ministerului Apărării, care au condus la demiterea şi arestarea unor înalţi funcţionari.

La începutul lunii mai, ministrul ucrainean al agriculturii, Mîkola Solskî, a demisionat şi a fost încarcerat după ce a fost acuzat de însuşirea unor terenuri aflate în proprietatea statului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut din lupta împotriva corupţiei, care este endemică în Ucraina de zeci de ani, o prioritate, aceasta fiind una dintre condiţiile majore impuse de Bruxelles pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.