Ucraina a exercitat marţi presiuni asupra statelor membre NATO - cu mai puţin de două luni înaintea întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă - să o invite să li se alăture, însă miniştrii de Externe ai Alianţei, reuniţi la Bruxelles, trag de timp, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Singura” garanţie ”adevărată” în securitatea Ucrainei este aderarea ”deplină” la NATO, a reiterat marţi diplomaţia de la Kiev. Această aderare ar constitui o ameninţare ”inacceptabilă” la adresa Rusiei, i-a replicat Kremlinul.

Foarte prudent, secretarul general al NATO Mark Rutte s-a mulţumit să reitereze poziţia de principiu a NATO. Procesul care are să conducă la aderarea Ucrainei este ”ireversibil”, a subliniat el în faţa presei, fără să evoce vreun calendar în acest sens.

Ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiga intenţiona, cu toate acestea, să reitereze acest mesaj la o cină de lucru, la Bruxelles, cu cei 32 de colegi ai săi din NATO, fără să-şi facă iluzii cu privire la şansele de a fi auzit săptămâna aceasta.

Ucraina vrea să abordeze eventuale negocieri de pace cu Rusia dintr-o poziţie de forţă şi cu garanţii de securitate suficiente. ”Singura garanţie de securitate eficientă este aderarea la NATO a Ucrainei”, a dat asigurări cu privire la acest punct şefa diplomaţiei estone Margus Tsahkna.

”DECIZIE MONUMENTALĂ”

Mai multe ţări din cadrul Alianţei - cu Statele Unite în frunte - sunt însă reticente să ia această ”decizie monumentală”, cum a catalogat-o un diplomat la Bruxelles.

”Un astfel de gest înaintea venirii noii administraţii l-ar înfuria pe Trump şi el ar contracaţiona imediat”, recunoaşte un diplomat european la NATO.

”Cred că o aderare la NATO ar spori din nou tensiunile şi posibilitatea unor noi conflicte mâine”, declară la rândul său ministrul luxemburghez de Externe Xavier Bettel.

Însă, subliniază un diplomat de la NATO, acest lucru nu trebuie să împiedice reflecţia la garanţiile pe care Alianţa Nord-)tlantică, sau cel puţin anumiţi membri, le-ar putea da Ucrainei, mai ales în momentul în care perspectiva negocierilor de pace pare mai apropiată.

Donald Trump a promis să facă pace în Ucraina ”în 24 de ore”, însă fără să spună cum anume.

Statele europene membre NATO se tem căvor fi date le o parte de la eventuale negocieri, iar mai multe dintre ele caută mijloace să-şi asigure locul la masa negocierilor, declară diplomaţi de la NATO.

”POZIŢIE DE FORŢĂ”

Iar unele dintre aceste ţări nu exclud să trimită trupe pe teritoriul ucrainean, pentru a supraveghea de exemplu implementarea unui eventual acord de încetarea focului, declară aceşti diplomaţi.

Cu toate acestea, mai precizează ei, această discuţie nu are loc la NATO, ci între aliaţi europeni.

Acest subiect nu s-a aflat pe ordinea de zi de marţi şi nu se va afla nici miercuri, în a doua zi acaestei reuniuni ministeriale la sediul NATO.

”Reuniunea se va concentra asupra felului în care să ne asigurăm că Ucraina, atunci când va decide să intre în negocieri, o va face dintr-o poziţie de forţă”, a dat asigurări marţi Rutte, pentru că ”frontul se deplasează de la est la vest şi nu de la vest la est”.

Armata rusă a revendicat marţi cucerirea a două sate în estul şi sudul Ucrainei, unde trupele sale, mai numeroase decât ale Kievului, câştigă teren pe întregul front - cu o viteză fără precedent din martie 2022.

”Singurul mijloc de a pune capăt războiului este atunci când Ucraina va obţine într-un fel sau altul succese pe câmpul de luptă”, a subliniat marţi, într-un interviu acordat AFP, şefa diplomaţiei letone Baiba Braze.

Pentru a face acest lucru, Kievul cere în mod insistent armament - şi mai ales cel puţin 20 de sisteme de apărare antiaeriană - pentru a contracara rachete ruseşti care-i distrug infrastructurile energetice, a reiterat marţi la Bruxelles ministrul ucrainean.

”Nu putem permite Rusiei să facă din iarnă o armă de război”, a dat asigurări Rutte, alături de Sîbiga. ”Trebuie să facem mai mult”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.