Ucraina a lansat marţi noi atacuri cu drone asupra regiunii ruse de la frontieră Kursk, la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a atacat Occidentul pentru susţinerea incursiunii surprinzătoare a Kievului pe teritoriul rus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 12 drone deasupra regiunii Kursk, pe care Ucraina a atacat-o în urmă cu o săptămână. Kievul susţine că de atunci şi până luni, a capturat 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul rusesc.

Putin a spus luni că incursiunea Ucrainei - cea mai mare de când şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în 2022 - are ca scop îmbunătăţirea poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuţii de pace. În cele mai detaliate comentarii publice ale sale de până acum privind atacurile, el a mai spus că Kievul, "cu ajutorul stăpânilor săi occidentali", încearcă să încetinească înaintarea forţelor ruse în Ucraina. Liderul de la Kremlin s-a întrebat retoric ce negocieri ar mai putea exista cu un inamic pe care l-a acuzat că trage fără discernământ asupra civililor şi instalaţiilor nucleare ruseşti.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Luni, comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, i-a spus preşedintelui Volodimir Zelenski că trupele îşi continuă înaintarea în teritoriul rus. "Continuăm să desfăşurăm o operaţiune ofensivă în regiunea Kursk. În prezent, controlăm aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse", a declarat el într-un videoclip publicat pe contul Telegram al lui Zelenski.

Guvernatorul interimar din Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat că Ucraina controla 28 de aşezări din regiune, iar incursiunea s-a desfăşurat pe o adâncime de 12 km şi o lăţime de 40 km.

În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, au declarat oficialii locali.

În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Kursk, 11 000 de civili au fost, de asemenea, evacuaţi, a declarat guvernatorul regiunii.

Forţele ucrainene din Kursk încercau să încercuiască Sudja, pe unde gazele naturale ruseşti ajung în Ucraina pentru a tranzita teritoriul ţării spre Europa, în timp ce lupte majore aveau loc în apropiere de Korenevo, la aproximativ 22 km de frontieră, şi Martinovka, potrivit unor bloggeri militari.

Forţele aeriene ucrainene au declarat marţi că Rusia a lansat peste noapte 38 de drone de atac şi două rachete balistice asupra Ucrainei. Întreaga ţară a fost pentru scurt timp sub alertă de raiduri aeriene la începutul zilei de marţi, dar acestea au fost între timp anulate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.