Vladimir Putin promite luni să ”expulzeze” forţele ucrainene din regiunea rusă Kursk, teatrul de la 6 august al unei incursiuni care le-a permis trupelor Kievului să preia controlul a 28 de localităţi, potrivit autorităţilor ruse, care împing peste 120.000 de civili să plece, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După luni de recul în faţa militarilor ruşi pe frontul de est, Ucraina a lansat la 6 august cel mai mare atac transfrontalier împotriva Rusiei de la asaltul rus din februarie 2022.

Aceasta este totodată cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial încoace.

”Mii” de militari ucraineni participă la aceasta, a declarat AFP duminică un oficial ucrainean de rang înalt din sectorul securităţii, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, cu scopul de a ”întinde poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de destabiliza situaţia în Rusia (...) şi de a muta războiul pe teritoriul rus”.

”Principala sarcină a Ministerului Apărării este, fără nicio îndoială, să expuleze inamicul de pe teritoriul nostru”, a declarat luni Putin într-o reuniune difuxată la televiziunea rusă, alături de reprezentanţi ai forţelor de securitate.

Pentru preşedintele rus acesta este un revers neaşteptat, în contextul în care armata sa se află în avantaj de de mai multe luni pe frontul de est în Ucraina, unde câştigă teren puţin câte puţin, fără să facă vreo străpungere majoră în apărarea ucraineană.

În acest stadiu, 28 de localităţi din regiunea Kursk au trecut sub control ucrainean, a recunoscut guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, care intervenea prin videoconferinţă.

Şi mai marcant este faptul că oficialul a precizat că operaţiunea ucraineană se desfăşoară într-o zonă de 40 de kilometri în adâncime şi 12 kilometri lăţime în teritoriul rus.

PESTE 120.000 DE EVACUAŢI

Aceste date dezvăluie scara atacului forţelor ucrainene, în contextul în care armata rusă anunţă zilnic, de la 6 august, că le provoacă pierderi grele ucrainenilor, împiedicând ”tentative de străpungere”.

 

otrivit lui Aleksei Smirnov, cel puţin 12 civili au fost ucişi, iar alţi 121 au fost răniţi, ”inclusiv copii”, în incursiunea armatei ucrainene.

În faţa acestei sutuaţii dificile, autorităţile ruse au ordonat luni noi evacuări de civili în regiunea Kursk, dar şi în Belgorod, ambele situate la frontiera cu Ucraina.

”Până în prezent, 121.000” de persoane ”au plecat sau au fost evacuate” din regiunea rusă Kursk, a detaliat Smirnov.

Regiunea rusă Belgorod, care se învechinează cu Kursk, nu este vizată, în acest stadiu, în lupte, însă situaţia în această regiune este considerată ”alarmantă” de către autorităţile regionale, care au anunţat luni dimineaţa, în consecinţă, evacuarea locuitorilor districtului Krasnoiarujski ”pentru securitatea” lor.

”Au loc activităţi inamice” în zonă, a recunoscut guvernatorul regiunii Belgorod Viaceslav Gladkov, care nu a precizat câţi civili sunt vizaţi de această decizie.

Armata ucraineană încearcă ”să semene discordie şi zâzanie în societatea noastră, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea şi coeziunea societţii ruse”, a denunţat Vladimir Putin luni, acuzând Kievul de ”executarea voinţei” Occidentului.

”COMPATRIOŢII NOŞTRI SUFERĂ”

La Moscova, ajutarea deplasaţilor se organizează de mai multe zile.

Ivan, un avocat în vârstă de 31 de ani, a adus haine la un centru de colectare.

”Compatrioţii noştri suferă”, declară el AFP.

”În momente ca ăsta, trebuie să dăm dovadă de solidaritate”, cere el.

Daria Cistoplaskaia, o moaşă în vârstă de 28 de ani, este mai critică cu autorităţile.

”Statul nu se preocupă suficent de aceste persoane, iar oamenii trebuie să se ajute unii pe alţii ei înşişi în asemenea situaţii”, consideră tânăra, care a adus jucării.

Pe drumuri, în regiunea ucraineană Sumî (nord), care se situează în dreptul Kursk, jurnalişti AFP au văzut duminică zeci de blindate ucrainene marcate cu un triunghi alb, care serveşte la identificarea trupelor care iau parte la atac în Rusia.

În acest context, autorităţile ucrainene au cerut evacuarea a cel puţin 20.000 de civili în această regiune de frontieră.

Obiectivul acestui atac surpriză în regiunea Kurs este clar, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, a cărui ţară rămâne ocupată în proporţie de 20% de către Rusia - şi anume ”deplasarea războiului pe teritoiul agresorului” rus.

Potrivit unui oficial ucrainean intervievat de AFP, incursiunea vizează totodată o relaxare a presiunii asupra armatei ucrainene în Donbas (est), unde trupe ruseşti avansează de la începutul anului.

Mai devreme sau mai târziu Rusia va ”opri” unităţile ucrainene în regiunea Kursk, însă, dacă ”după o anumită vreme nu reuşeşte să recucerească aceste teritorii, ele ar putea să fie folosite în scopuri politice”, de exemplu în negocieri de pace”, apreciază el.

”Inamicul încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia de negociere în viitor”, a denunţat Vadimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.