Vicepreşedintele american Mike Pence a promis sâmbătă că Statele Unite vor cere socoteală ucigaşilor lui Jamal Khashoggi, la o zi după ce cotidianul The Washington Post (WP) a dezvăluit că CIA îl consideră pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman drept comanditarul asasinatului, relatează AFP.
”Statele Unite sunt hotărâte să ceară socoteală tuturor celor care se fac vinovaţi” de asasinarea jurnalistului, care se refugiase în Statele Unite, a declarat Mike Pence în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), la Port Moresby.
Potrivit WP, la care jurnalistul, un critic al Riadului, colabora cu regularitate, CIA a conchis că asasinatul a fost comandat de către prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Noi vom urmări faptele”, a declarat Mike Pence, care a refuzat să comenteze informaţii clasificate, dar care a catalogat asasinarea jurnalistului saudit drept o ”atrocitate” şi un ”afront adus unei prese libere şi independente”.
Potrivit cotidianului american, CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic între Khalid bin Salman - fratele puternicului prinţ miştenitor şi ambasador al regatului sunnit în Statele Unite - şi Jamal Khashoggi.
Khalid bin Salman l-a sfătuit pe Khashoggi să se ducă la consulatul saudit de la istanbul, dându-i asigurări că nu i se va întâmpla nimic.
Washington Post scrie că nu este clar dacă Khalid bin Salman, care a dat acest telefon la cererea lui MBS, era la curent cu faptul că Jamal Khashoggi avea să fie asasinat după aceea.
Biroul procurorului general saudit l-a diculpat, joi, pe Mohammed bin Salman şi a cerut să se aplice pedeapsa capitală unui număr de cinci suspecţi aflaţi în detenţie.
Un aliat istroic al Riadului, Washingtonul s-a grăbit să anunţe, atunci, sancţionarea a 17 saudiţi implicaţi în caz, anticipănd astfel măsuri mai dure ale Congresului american vizând regatul, potrivit unor experţi.
PĂSTRAREA UNUI ”PARTENERIAT PUTERNIC”
Vicepreşedintele american a adăugat însă, sâmbătă, că Washingtonul vrea să găsească un mijloc prin care să păstreze un ”parteneriat puternic şi istoric” cu Arabia Saudită, mai ales în faţa ambiţiilor iraniene în Orientul Mijlociu.
Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, la 2 octombrie, în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, l-a transformat brusc pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, un puternic aliat al Washingtonului, într-un partener care jenează.
Prinţul moştenitor are de înfruntat şi Turcia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în mai multe rânduri că ordinul asasinării lui Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul provine de la ”cele mai înalte niveluri ale Guvernului saudit”, dar s-a abţinut să-l numească pe prinţul moştenitor.
El îndepărtează responsabilitatea regelui Salman, însă presa şi oficiali turci anonimi l-au inctiminat pe fiul său, MBS.
O sursă din cadrul preşedinţiei turce a anunţat că Trump şi Erdogan au vorbit la telefon, dând asigurări că cei doi preşedinţi sunt ”de acord” ca ”să nu se ascundă nimic”.
Deazvăluirile WP riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile între Statele Unite şi Arabia Saudită, care a respins deja îndemnuri la o anchetă internaţională şi care caută să tragă o linie în această criză.
După asasinarea lui Jamal Khashoggi, Arabia Saudită şi-a schimbat în mai multe rânduri versiunea, negând mai întâi că ar cunoaşte locul uciderii jurnalistului, după care a anunţat că a fost omorât într-o ”încăierare”.
Potrivit ultimei versiuni a procurorului general, o echipă de 15 agenţi s-a dus în Turcia pentru a-l aduce ”de bunăvoie sau cu forţa” pe Khashoggi în ţară, însă operaţiunea a luat o întorsătură proastă, iar acesta a fost brutalizat şi ”drogat”, după care corpul i-a fost ”dezmembrat”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...