Asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, a avut ca scop prelungirea conflictului din Gaza, a declarat preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru agenţia rusă de stat RIA, înainte de întâlnirea pe care o va avea la Moscova, săptămâna viitoare, cu Vladimir Putin, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

RIA, citând o sursă diplomatică, a declarat că Abbas va veni într-o vizită mult aşteptată la Moscova în perioada 12-14 august pentru discuţii cu Putin.

Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, a fost asasinat în capitala iraniană Teheran săptămâna trecută, într-un atac care a adus ameninţări de răzbunare la adresa Israelului şi a alimentat îngrijorarea că actualul conflict din Gaza se transformă într-un război mai larg în Orientul Mijlociu.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În interviul publicat marţi de RIA, Mahmoud Abbas spune că el consideră asasinarea lui Haniyeh "un act laş şi o evoluţie periculoasă în politica israeliană".

"Nu există nicio îndoială că scopul asasinării domnului Haniyeh este de a prelungi războiul şi de a-i extinde domeniul de aplicare", a declarat Abbas. "Va avea un impact negativ asupra negocierilor în curs de desfăşurare pentru a pune capăt agresiunii şi a retrage trupele israeliene din Gaza", a adăugat preşedintele palestinian.

Haniyeh a fost imaginea diplomaţiei internaţionale a Hamas de la începutul războiului şi a luat parte la discuţiile indirecte mediate la nivel internaţional privind obţinerea unei încetări a focului în Gaza.

Iranul, care sprijină Hamas în războiul său cu Israelul din Gaza, a acuzat Israelul pentru crimă şi a declarat că îl va "pedepsi". Oficialii israelieni nu au revendicat însă responsabilitatea pentru atac.

Rusia a condamnat uciderea lui Haniyeh şi a cerut tuturor părţilor să se abţină de la destabilizarea în continuare a regiunii.

Abbas a mai declarat în interviu că intenţionează să discute cu Putin despre procesul de pace din regiune. "Avem în mod constant schimburi de opinii cu preşedintele Rusiei, ne consultăm cu privire la toate problemele noastre cele mai importante pentru a avansa procesul de pace, precum şi pentru a consolida relaţiile bilaterale şi regionale", a declarat Abbas, citat de RIA. "Vom face acest lucru în timpul viitoarei noastre vizite în Rusia", a subliniat el.

Abbas urmează, de asemenea, să viziteze Turcia, Ankara declarând săptămâna trecută că îl aşteaptă pe liderul palestinian pentru discuţii cu preşedintele Tayyip Erdogan programate pentru 14-15 august. Turcia este unul dintre cei mai radicali critici ai Israelului de la ofensiva din Fâşia Gaza.

Rusia, care strâns legăturile atât cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cât şi cu lideri arabi precum prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a reproşat în mod repetat Occidentului că ignoră necesitatea unui stat palestinian independent în graniţele din 1967.

Luni, un aliat de rang înalt al lui Putin, Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a purtat discuţii la Teheran cu preşedintele Iranului, Masoud Pezeshkian, în cadrul cărora liderul iranian a declarat că este hotărât să extindă relaţiile cu "partenerul său strategic, Rusia".

CITEȘTE ȘI Putin l-a trimis pe Serghei Şoigu în Iran, în timp ce Orientul Mijlociu se află în pragul unui război mai amplu

Qatarul, Egiptul şi Statele Unite au încercat în repetate rânduri să obţină o încetare a focului între Israel şi Hamas, dar au întâmpinat obstacole de ambele părţi în ceea ce priveşte durata încetării luptelor şi eliberarea ostaticilor israelieni.

Forţele israeliene au ucis peste 39.000 de palestinieni, potrivit oficialilor medicali locali, de când militanţii conduşi de Hamas au atacat Israelul în octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane şi luând mai mult de 250 de ostatici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.