Uniunea Europeană nu va purta în paralel negocieri cu privire la ieşirea Marii Britanii din blocul european şi relaţia viitoare, a anunţat vineri preşedintele Consilului European Donald Tusk, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Retragerea Regatului Unit din Uniune va avea loc înaintea oricărei noi relaţii, a subliniat Tusk în urma unei întâlniri în Malta.

Însă UE nu va pedepsi Regatul Unit în negocierile în vederea Brexitului, deoarece acesta este suficient de punitiv, a insistat preşedinte Consilului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Niciuna dintre părţile care negociază ieirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este interesată să folosească probleme de securitate pe post de monedă de schimb, a declarat vineri preşedintele Consiliului European Donald Tusk, după ce Londra a ameninţat cu o colaborare mai slabă în acest domeniu în cazul în care nu se ajunge la un acord, relatează Reuters.

”Nimeni nu este interesat să folosească securitatea ca monedă de schimb”, a declarat Tusk pentru presă la Bruxelles.

El a adăugat că nu consideră declaraţii ale unor oficiali britanici care pun în discuţie cooperarea în domeniul securităţii drept o ameninţare.

”Trebuie să fie o neînţelegere”, a apreciat Tusk. ”Partenerii noştri sunt decenţi şi înţelepţi”, a adăugat el.

NEGOCIERI ÎN VEDEREA BREXITULUI, DIFICILE, UNEORI CONFLICTUALE

Negocieri între Uniunea Europeană şi Marea Britanie în vederea ieşirii regatului din blocul european vor fi dificile, iar uneori conflictuale, însă nu vor avea loc negocieri în paralel asupra altor probleme.

”Negocierile care sunt pe cale să înceapă vor fi dificile, complexe, iar uneori conflictuale. Acest lucru nu poate fi evitat”, a declarat Tusk la Valletta în urma întâlnirii cu premierul maltez Joseph Muscat.

”Începerea unor negocieri paralele asupra tuturor problemelor, în acelaşi timp, aşa cum sugerează unii în Regatul Unit nu va avea loc”, a subliniat el.

Tusk a anunţat că se va întâlni cu premierul britanic Theresa May la Londra, înainte de summitul prevăzut la Bruxelles pe 29 aprilie.

Tusk le-a propus vineri, celorlalate 27 de state membre UE, orientări cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniune.

La rândul său, premierul maltez Joseph Muscat, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a avertizat că cetăţenii din Marea Britanie şi din alte state membre nu trebuie folosiţi ca ”monedă de schimb”.

Muscat a spus că negocierile Brexitului vor fi dure, dar ”nu vor fi un război”.

În orientările pe care preşedintele UE Donald Tusk le propune statelor membre UE se arată clar că retragerea din blocul european a Marii Britanii va avea loc înaintea oricărei noi relaţii cu Londra, în pofida faptului că marile linii ale viitoarei relaţii se pot suprapune parţial cu aceasta.

În proiectul acestor linii directoare obţinut de Associated Press, se arată că mai întâi Bruxellesul şi Londra trebuie să ”soluţioneze dezacordul” Marii Britanii cu Uniunea, însă se arată că ”o înţelegere de ansamblu asupra cadrului viitoarei relaţii poate fi identificat într-o a doua fază a negocierilor în baza Articolului 50” al Tratatului de la Lisabona.

Aceste linii directoare indică, de asemenea, că problema cetăţenilor care trăiesc în celelte ţări este o prioritate şi îndeamnă la ”soluţii flexibile şi ingenioase” în problema frontierei terestre dintre Regatul Unit şi Irlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.