Papa Francisc urmează să se întâlnească miercuri cu preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, după ce a ajuns cu bine la Jakarta, în ţara cu majoritate musulmană, la finalul unui zbor de 13 ore. Începe, astfel, turneul istovitor de 12 zile în Asia-Pacific, transmite RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful celor 1,3 miliarde de catolici din lume se află într-o vizită de trei zile în Indonezia, dedicată legăturilor interconfesionale, înainte de a călători în Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Singapore, în cea mai lungă călătorie din papalitatea sa.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Există îngrijorări cu privire la impactul turneului de 12 zile asupra sănătăţii sale, însă Suveranul Pontif a părut să înceapă în forţă, zâmbind la sosirea sa în Jakarta, marţi dimineaţă, iar după-amiază s-a întâlnit cu un grup de orfani, migranţi şi persoane fără adăpost.

”Vă mulţumesc că aţi venit în această călătorie, vă mulţumesc pentru companie. Cred că este cel mai lung (zbor) pe care l-am făcut”, le-a spus el reporterilor după cele 13 ore de zbor de la Roma.

Papa se va întâlni miercuri cu preşedintele Joko Widodo, cunoscut mai popular sub numele de Jokowi, la palatul prezidenţial, în prima etapă importantă a turneului său.

El va ţine apoi un discurs în faţa oficialilor şi diplomaţilor, în care se aşteaptă să abordeze armonia religioasă în cea mai populată ţară cu majoritate musulmană din lume.

”Aceasta este o vizită istorică”, a declarat marţi reporterilor Jokowi, care părăseşte funcţia luna viitoare.

”Indonezia şi Vaticanul au un angajament similar faţă de pace şi fraternitate”, a adăugat el.

După întâlnirea cu Jokowi, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu membri ai Societăţii lui Isus - ordinul iezuit din care face parte - la misiunea Sfântului Scaun din Jakarta.

Catolicii reprezintă mai puţin de trei procente din populaţia Indoneziei - aproximativ opt milioane de persoane, comparativ cu 87%, adică 242 de milioane, care sunt musulmani, dar sunt una dintre cele şase religii sau confesiuni recunoscute oficial, inclusiv protestantismul, budismul, hinduismul şi confucianismul.

Întâlnirea cu credincioşii

Legăturile interconfesionale sunt tema centrală a acestei escale, iar joi va găzdui o întâlnire cu reprezentanţi ai tuturor celor şase religii la Moscheea Istiqlal, cea mai mare din Asia de Sud-Est şi un simbol al coexistenţei religioase.

El va semna o declaraţie comună cu marele imam al moscheii, axată pe ”dezumanizarea” prin răspândirea conflictelor, precum şi pe degradarea mediului, potrivit conferinţei episcopilor indonezieni.

Dar înainte de aceasta, el va încerca să energizeze credincioşii catolici locali, miercuri după-amiază, cu un discurs la catedrala din Jakarta, care se află peste drum de moschee.

Catedrala, legată de moschee printr-un ”tunel al prieteniei”, a fost reconstruită la sfârşitul secolului al XIX-lea în urma unui incendiu, iar în ultimele zile creştinii şi-au făcut selfie-uri cu un papă în mărime naturală.

Papa îşi va încheia apoi ziua cu o întâlnire cu tineri care fac parte dintr-o reţea globală de şcoli menite să ajute copiii defavorizaţi, pe care a înfiinţat-o în 2013.

Papa va găzdui joi o reuniune interconfesională şi evenimentul principal al escalei sale la Jakarta - o slujbă pe stadionul naţional de fotbal al ţării, cu o capacitate de 80.000 de spectatori, la care catolicii sunt aşteptaţi în număr mare.

Călătoria în Indonezia este a treia efectuată vreodată de un papă şi prima de la Ioan Paul al II-lea în 1989.

Planificată iniţial pentru 2020, dar amânată din cauza pandemiei Covid, vizita are loc cu doar trei luni înainte de cea de-a 88-a aniversare a sa.

Papa este însoţit în Indonezia de medicul său personal şi de două infirmiere, însă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că aceasta este procedura standard şi că nu au fost luate măsuri de precauţie suplimentare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.