Turcia a transmis oficialilor americani că se opune sancţiunilor impuse Iranului de către SUA şi că nu este obligată să le implementeze, conform ministrului de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu trebuie să respectăm sancţiunile impuse unei ţări de către o altă ţară. Nu considerăm sancţiunile ca fiind corecte”, a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă ţinută în Azerbaidjan.

Turcia a criticat decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi s-a opus public cererilor Statelor Unite de a opri importurile de petrol din Iran.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Am avut întâlniri cu SUA în Ankara şi le-am transmis deschis: Turcia îşi obţine petrolul din Azerbaidjan, Iran, Rusia şi Irak. Dacă nu vom cumpăra de la Iran acum, cum voi satisface această nevoie?”, a adăugat Cavusoglu.

Turcia depinde de importuri pentru aproape toate resursele sale de energie. În primele patru luni din 2018, Turcia a cumpărat peste trei milioane de tone de ţiţei din Iran, aproape 55% din totalul resurselor sale ţiţei.

Legăturile dintre Ankara şi Washington, doi aliaţi NATO, au fost tensionate recent după ce săptămâna trecută un tribunal turc a decis să îl reţină în detenţie pe Andrew Brunson, un pastor american.

De asemenea, senatul american a aprobat un proiect de lege luna trecută care include o măsură prin care îi este interzis Turciei să cumpere avioanele militare americane Lockheed Martin F-35 din cauza reţinerii lui Brunson şi a achiziţionării din partea turcilor a sistemului de apărare aeriană rus S-400, care este incompatibil cu sistemele NATO.

Cavusoglu a declarat, totuşi, că nu există probleme privind achiziţionarea avioanelor şi că SUA nu pot exclude Turcia din acest proiect.

„SUA trebuie să înţeleagă că nu este posibil să obţii rezultate de la Turcia prin sancţiuni. Vor vedea rezultate dacă vor aborda Turcia prin dialog şi respect. Nu vom ceda în faţa unor astfel de presiuni. Toată lumea se va obişnui cu noua Turcia”, a afirmat Cavusoglu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.