Ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde din Siria nu a artins ”în acest stadiu”, consideră Washingtonul, linia roşie trasată de către Donald Trump, care a evocat pentru prima oară o mediere americană şi şi-a însărcinat diplomaţii să aranjeze un armistiţiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Statelor Unite a ameninţat Ankara - după ce a lăsat drum liber pe teren militar operaţiunii turce împotriva unei miliţii kurde aliate a occidentalilor în lupta antijihadistă - cu sancţiuni economice, în cazul unui comportament disproporţionat sau ”inuman”.

Întrebat despre definirea acestei linii roşii, un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat american a declarat că aceasta include ”o epuare etnică” şi ”atacuri aeriene sau terestre oarbe contra populaţiei civile”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Noi nu am văzut încă exemple semnificative ale unui asemenea comportament în acest stadiu, însă este doar începutul” operaţiunii, a declarat el pentru presă, sub protecţia anonimatului.

”Ne aflăm doar în primele faze, acesta este unul dintre motivele pentru care lansăm atâtea avertismente, pentru că suntem foarte îngrijoraţi de riscul unor asemenea atacuri oarbe”, a insistat el.

Donald Trump i-a retras la începutul săptămânii pe militarii americani care se aflau în Siria în apropierea frontierei cu Turcia. După aceea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a lansat operaţiunea contra unei miliţii kurde pe care o acuză de ”terorism”.

Miliardarul instalat la Casa Albă este vizat de critici dure ale clasei politice americane şi mai ales în tabăra sa republicană, din cauză că le-a dat ”undă verde” turcilor, ”i-a abandonat pe kurzi” şi şi-a asumat riscul unei resurgenţe a grupării jihadiste Statul Islamic.

”UNDĂ ROŞIE FOARTE CLARĂ”

”Noi le-am dat o undă roşie foarte clară”, a declarat oficialul american de rang înalt, denunţând Operaţiunea ”Izvolul Păcii” a Ankarei drept o ”greşeală foarte mare” şi o ”situaţie foarte, foarte dramatică şi foarte periculoasă”.

În faţa criticilor, Donald Trump îşi asumă alegerea, apreciind că Statele Unite nu vor să se implice într-un ”război fără sfârşit”.

”Noi avem una dintre următoarele trei alegeri: să trimitem mii de militari pentru a câştiga militar, să atacăm Turcia foarte dur financiar şi prin sancţiuni şi să jucăm rolul de mediatori în vederea unui acord între Turcia şi kurzi”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Eu sper că această din urmă opţiune va fi cea bună”, ”sper să putem face o mediere”, a declarat el ulterior în faţa presei.

Oficialul de rang înalt de la Departamentul de Stat a confirmat că o ”soluţie negociată” este calea privilegiată.

”Am fost însărcinaţi de către preşedinte să încercăm să vedem dacă există zone posibile de înţelegere între cele două părţi, dacă este posibil să ajungem la un armistiţiu şi este ceea ce suntem pe cale să facem”, a declarat el.

Donald Trump "încearcă să găsească un teren de înţelegere în vederea ajungerii la un armistiţiu, pentru a acoperii prăpastia dintre” forţele kurde şi Turcia, a adăugat el, subliniind că Ankara a negociat deja în trecut cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o organizaţie ”teroristă” de către autorităţile turce.

Miliţia împotriva căreia luptă în prezent armata trucă în Siria, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), este asimilată de către Ankara PKK.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.