Cinci din cei 42 de jurnalişti turci pe numele cărora au fost emise mandate de arestare se află în custodia autorităţilor, însă printre aceştia nu se regăseşte şi Nazli Ilicak, cel mai cunoscut nume de pe listă. Cel puţin 11 dintre aceştia au fugit din Turcia înainte sau după tentativa de lovitură de stat, scrie presa turcă.
Potrivit presei turce, se află în custodia autorităţilor Yakup Sağlam, İbrahim Balta (Yarina Bakiş), Seyid Kılıç, Bayram Kaya şi Cihan Acar (reporter la ziarul Bugun, al cărui proprietar este un susţinător al lui Fethullah Gulen).
Ceilalţi 37 de jurnalişti pe numele cărora au fost emise mandate de arestare nu au fost găsiţi de poliţişti la domiciliile lor, iar dintre aceştia opt ar fi părăsit Turcia după tentativa de lovitură de stat. Jurnaliştii care ar fi fugit din Turcia sunt Abdullah Abdülkadiroglu, Bilal Şahin, Bülent Ceyhan, Fatih Akalan, Fatih Yağmur, Kamil Maman, Mahmut Hazar şi Selahattin Sevi - primii sunt reporteri la jurnale sau televiziuni, iar ultimul, Selahattin Sevi, este editor foto la ziarul Zaman.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fatih Yagmur, jurnalist care a fost dat afară de la Radikal în 2014, după ce a făcut dezvăluiri cu privire la un transport de arme către Siria cu camioane aparţinând serviciilor de informaţii din Turcia, a anunţat că nu intenţionează să se predea până la încheierea stării de urgenţă. “Mi-am închis telefoanele şi ce mai am. Până la finalul stării de urgenţă nu mă voi preda”, a scris el pe Twitter.
Potrivit presei turce, au fugit din ţară după tentativa de lovitură de stat realizatorul tv Turan Görüryılmaz şi ziariştii Ahmet Dönmez şi Ufuk Emin Köroğlu de la jurnalele Zaman şi Karşi.
În ceea ce o priveşte pe Nazli Ilicak, în vârstă de 72 de ani, aceasta a fost căutată la domiciliul din cartierul Beylerbeyi din Istanbul, care a şi fost percheziţionat. Ilicak a fost căutată de poliţie şi la casa de vacanţă pe care o deţine la Bodrum şi la locuinţa unei rude, însă nu a fost găsită.
Nazli Ilicak a scris de-a lungul carierei pentru mai multe ziare: Meydan, Hurriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dunden Bugune Tercuman, T24, Bugun, Sabah, Takvim şi Bulvar. În decembrie 2013, a încetat colaborarea cu Sabah după ce a cerut demisia unor miniştri ale căror nume au fost legate de un scandal de corupţie. Din noiembrie 2015, a înfiinţat un ziar numit Ozgur Duşunce (Gândire liberă).
A fost parlamentar din partea partidului islamist Fazilet (Partidul Virtuţii) din 1999 până în 2001, când partidul a fost închis. Nazli Ilicak a criticat în mod repetat guvernul turc.
Printre cei pe numele cărora s-au emis mandate de arestare se numără şi o fostă jurnalistă de la Zaman - Hanim Buşra Erdal, cunoscută ca susţinătoare a lui Fethullah Gulen, care a fost demisă în luna martie.
Mai fac obiectul mandatelor de arestare actuali şi foşti jurnalişti de la posturile Samanyolu şi Can Erzincan, de la revista Nokta, de la ziarele Vatan, Hurriyet, Yarina Bakiş şi de la agenţia de presă Cihan, precum şi directorul editorial de la Fox TV, Ercan Gun.
Dintre jurnaliştii pe numele cărora au fost emise mandate de arestare, Bulent Mumay, fost coordinator al ediţiei digitale a cotidianului Hurriyet, a postat pe Twitter o fotografie cu legitimaţia sa de membru al Asociaţiei Jurnaliştilor Turci, alături următorul mesaj: “Eu aparţin doar acestei organizaţii. Nu ştiu altă organizaţie şi nici altă meserie. Voi merge la procuratură şi le voi explica asta”.
Üyesi olduğum tek örgüt budur. Ne başka örgüt bilirim, ne başka meslek. Savcılığa gidip yüz yüze de anlatacağım. pic.twitter.com/6Wlte7A4vf
— Bülent Mumay (@bulentmumay) July 25, 2016
Autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 42 de jurnalişti, după puciul eşuat care a dus la lansarea unor campanii guvernamentale de eliminare a opozanţilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, prin arestarea unui număr ridicat de militari şi poliţişti, precum şi prin demiterea academicienilor şi mai multor profesori turci.
În ultima săptămână, autorităţile turce au suspendat, reţinut şi au pus sub acuzare mai mult de 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, profesori, funcţionari publici, după lovitura de stat eşuată organizată de o facţiune din armată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.